Švedijos užsienio reikalų ministerija atlieka vidaus tyrimą dėl ambasadorės Kinijoje

  • Teksto dydis:

Švedijos ambasada Kinijoje ketvirtadienį paskelbė, kad vyksta vidaus tyrimas dėl jos ambasadorės Annos Lindstedt (Anos Lindstet), nuskambėjus pareiškimams, jog ji organizavo vieno suimto švedų leidėjo dukros susitikimą su dviem kinų verslininkais, regis, pakrypusį kitaip nei planuota.

Ambasada nurodė, kad A. Lindstedt grįžo į Stokholmą susitikti su Užsienio reikalų ministerijos pareigūnais. Joks kriminalinis tyrimas jos atžvilgiu nevykdomas.

A. Lindstedt iš Pekino išvyko trečiadienį, nurodė ambasada.

Ambasada atsisakė pateikti daugiau detalių, bet ambasadorė išvyko po to, kai sulaikyto kinų kilmės švedų leidėjo Gui Minhai (Gui Minhajaus) dukra Angela Gui trečiadienį paskelbė apie „keistą“ susitikimą su dviem kinų verslininkais, kurį organizavo A. Lindstedt.

A. Gui interneto platformoje „Medium“ rašė, kad tie verslininkai jai grasino, nors prieš tai pasiūlė padėti užsitikrinti jos tėvo paleidimą iš Kinijos kalėjimo.

Švedijos pilietybę turintis Gui Minhai kartu su kitais akcininkais valdo vieną iš penkių Honkonge veikiančių leidybos ir knygynų tinklų, kurių specializacija – skandalingi leidiniai apie Kinijos politinio elito gyvenimą.

53 metų Gui Minhai 2015-aisiais dingo iš savo namų Tailando pajūryje, o po kelių mėnesių pasirodė per Kinijos televiziją ir pareiškė, kad pasidavė teisėsaugai dėl 2003 metais įvykusios avarijos, per kurią žuvo aukštosios mokyklos studentė.

Keli Gui Minhai kolegos iš jo Honkongo leidyklos taip pat dingo vienas po kito, tad kilo įtarimų, jog pagrindinės Kinijos dalies saugumo pajėgos siekia užgniaužti nepriklausomus balsus šiame pusiau autonominiame mieste.

Spalio mėnesį, atlikęs dvejų metų bausmę, Gui Minhai buvo paleistas, bet įsipareigojo likti savo gimtajame Ningbo mieste, kol vyksta tyrimas dėl įtarimu neteisėtu verslu.

2018 metų sausį kinų policija jį išvesdino iš traukinio, kuriuo jis vyko į Pekiną drauge su dviem švedų diplomatais. Švedija sakė, kad jos pareigūnai vežė Gui Minhai gydyti.

Kinija teigė, kad vykdo tyrimą, įtardama Gui Minhai valstybės paslapčių nutekinimu.

Vėliau Gui Minhai prokiniškoms žiniasklaidos priemonėms sakė, kad niekada nenorėjo išvykti iš Kinijos, o Švedija jo byla naudojasi siekdama „kurti problemas“ Kinijos vyriausybei. Šis pareiškimas, kurį jis padarė kalėjime, apsuptas policijos, iškart sulaukė teisių gynėjų pasmerkimo kaip prievartinis.

Gui Minhai duktė Angela yra Kembridžo universiteto doktorantė ir, anot jos, „atsitiktinė aktyvistė“, ginanti savo tėvą. Trečiadienį minėtoje platformoje ji rašė, kad dėl šio vaidmens patyrė „gan nemažai keistų situacijų“, bet tokio masto incidentų, kaip susitikimas su A. Lindstedt ir minėtais dviem verslininkais, buvę nedaug.

Pasak A. Gui, A. Lindstedt įtikino ją sausio 24 dieną nuskristi į Stokholmą susipažinti su „nauju požiūriu“ į tėvo bylą. Per dvi dienas trukusį susitikimą su verslininkais ir A. Lindstedt, verslininkai pasakę jai, kad gali suorganizuoti jai Kinijos vizą ir darbą, ir kad turi ryšių su Kinijos valdančiąja Komunistų partija, tvirtino A. Gui.

Vėliau jie jai sakę, kad be jos žinios jau pradėjo derėtis dėl jos tėvo bylos. Vienas tų verslininkų esą tvirtino, jog įmanoma pasiekti, kad Gui Minhai būtų paleistas, bet tik tuo atveju, jei A. Gui pažadėtų mėnesį neskelbti jokios informacijos apie jos tėvo bylą.

Kaip rašė A. Gui, vienas vyrų jai pasakė: „Turite pasitikėti manimi, nes antraip niekada nebepamatysite tėvo.“

Vėliau ji sužinojo, kad niekas Švedijos užsienio reikalų ministerijoje nebuvo informuotas apie susitikimą.

„Aš netylėsiu mainais į vizą ir savavališką pažadą, kad mano tėvas „galėtų“ būti paleistas, – rašė ji. – Grasinimai, žodinis užgauliojimas, kyšiai ar meilikavimas to nepakeis.“

Švedija praėjusį mėnesį – prieš A. Gui aprašytą incidentą – paskelbė, kad A. Lindstedt taps Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi darbotvarkės iki 2030 metų ambasadore. Ji naują postą turėtų užimti kovo mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių