Švedijos karalius ragina pasaulio žiniasklaidą „rimtai“ rašyti apie jo šalį

  • Teksto dydis:

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas) paragino naujienų organizacijas objektyviai nušviesti įvykius šalyje, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) atkreipus dėmesį į švedams tenkančius iššūkius dėl imigracijos.

Interviu laikraščiui „Sydsvenskan“, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį, trys dienos po riaušių Stokholmo migrantų priemiestyje, monarchas paragino rengiant naujienų pranešimus taikyti subalansuotą prieigą.

„Švedijos įvaizdžiui pasaulyje svarbu pranešinėti apie gerus pavyzdžius, – interviu sakė 70 metų karalius. – To nebus be rimtos ir gerai aprūpintos žiniasklaidos.“

Pirmadienio vakaro smurto vaizdai žaibiškai išplito visame pasaulyje, užtemdydami Švedijos atsaką D.Trumpui ir JAV televizijai „Fox News“, susiejusiems augantį nusikalstamumą su imigracija.

Karalius gyrė Švediją už jos tyrimus imigracijos srityje.

„Malmės universitete atliekama daug gerų tyrimų integracijos klausimais“, – sakė jis po trečiadienio apsilankymo trečiajame pagal dydį Švedijos mieste, kur taip pat gyvena daug imigrantų.

„(Švedijai) gerai sekėsi dėl švietimo ir tyrimų šiuose sektoriuose. Ir svarbu skelbti informaciją apie šiuos vykdomus tyrimus“, – pridūrė jis.

D.Trumpo pastabos palietė skaudamą vietą Švedijoje, kurią liberalai idealizuoja dėl socialinio aprūpinimo ir imigracijos politikos, o vadinamosios alternatyviosios dešinės judėjimas kritikuoja.

D.Trumpo oponentai teigia, kad nusikalstamumas nepadidėjo Švedijai 2014–2015 metais priėmus daugiausiai prieglobsčio prašytojų per capita Europoje, ir tvirtina, kad tikrasis iššūkis yra socioekonominiai veiksniai.

Tačiau kiti mato Švediją, kurioje užsieniečiai dvigubai dažniau figūruoja nusikaltimų suvestinėse, dažniau neturi darbo ir dažniau dalyvauja nusikaltėliams suvedinėjant savo sąskaitas.

„Svarbu nepasiduoti. Dėl to dirbau daugiau kaip 40 metų“, – sakė karalius.

Per šeštadienį Floridoje vykusį mitingą D.Trumpas, kalbėdamas apie ankstesnes teroro atakas Europoje, ištarė: „Žiūrėkit, kas praeitą vakarą nutiko Švedijoje“.

Nebuvo aišku, ką jis turėjo omenyje, nes nebuvo jokių pranešimų, kad penktadienio vakarą Švedijoje būtų įvykę kokių nors rimtų incidentų.

Šis komentaras sekmadienį sulaukė šimtų komentarų socialiniuose tinkluose.

Vėliau savo „Twitter“ žinutėje D.Trumpas paaiškino, kad jo pareiškimas apie Švediją susijęs su vienu „FoxNews“ reportažu, kuriame kalbėta apie imigrantus ir Švedija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių