Švedija nebaus įmonių, nesuteikiančių bent 40 proc. vietų valdybose moterims

  • Teksto dydis:

Švedijos parlamentas ketvirtadienį atmetė planus priimti įstatymą, kuriuo biržoje listinguojamos įmonės būtų baudžiamos už tai, kad nesuteikia moterims bent 40 proc. vietų savo valdybose.

Apie planus priimti tokį įstatymą pernai rugsėjį pranešė kairiųjų vyriausybė. Tačiau centro-dešiniųjų opozicija ir kraštutinių dešiniųjų partija, kurios parlamente turi daugumą, ketvirtadienį parlamento teisės komitetui pranešė, kad tokių planų nepalaikys.

„Dabartinis lyčių pasiskirstymas listinguojamų kompanijų valdybose yra nepatenkinamas. Tačiau komitetas mano, kad tolygesnis pasiskirstymas turėtų būti užtikrinamas kitomis priemonėmis, o ne teisės aktais“, – skelbiama parlamento interneto puslapyje.

Moterų teisių čempione laikomoje Švedijoje moterys užima 32 proc. vietų listinguojamų kompanijų valdybose. O iš viso šalyje 47,5 proc. darbo vietų užima moterys.

Švedijos vyriausybė planavo iki 2019 metų įvesti metines 250 000-5 mln. Švedijos kronų (26 000-526 000 eurų) baudas listinguojamoms bendrovėms, nesuteikiančioms savo valdybose bent 40 proc. vietų moterims, priklausomai nuo jų rinkos kapitalizacijos.

Verta paminėti, kad vien tik valstybei priklausančiose švedų kompanijose moterys užima pus vietų valdybose, o keturioms iš dešimties valdybų pirmininkauja moterys, rodo valdžios duomenys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių