Pasirašyta sutartis dėl milžiniško Jungtinės Karalystės atominės elektrinės projekto

  • Teksto dydis:

Sandoris, pagal kurį prancūzų ir kinų konsorciumas pastatys pirmąją per kelis dešimtmečius atominę elektrinę Didžiojoje Britanijoje ir kuris ne kartą buvo atsidūręs ant žlugimo ribos, ketvirtadienį pagaliau buvo sudarytas.

Nerimaudama dėl Kinijos dalyvavimo projekte, Didžiosios Britanijos vyriausybė vis atidėliojo sutarties pasirašymą. Taip pat buvo kilę klausimų apie tai, kaip Prancūzijos valstybės valdoma energetikos milžinė EDF finansuos Hinklio atominės elektrinės (AE) statybą.

Sutarties pasirašymas yra „svarbus žingsnis į priekį kuriant naują atominės energetikos Jungtinėje Karalystėje erą“, po pasirašymo ceremonijos, kurioje taip pat dalyvavo Prancūzijos ir Kinijos pareigūnai, pareiškė Didžiosios Britanijos verslo ministras Gregas Clarkas (Gregas Klarkas).

Kiek anksčiau šį mėnesį Didžioji Britanija galiausiai leido pastatyti 18 mlrd. svarų (21 mlrd. eurų) vertės kompleksą, kuris, kaip manoma, patenkins 7 proc. šalies elektros energijos poreikių, tačiau iškėlė tam tikras sąlygas.

Vyriausybė pareiškė, kad EDF privalo išlaikyti kontrolinį projekto akcijų paketą. Be to, ministrų kabinetas nori, kad būsimi projektai būtų kruopščiau vertinami nacionalinio saugumo požiūriu.

EDF valdyba projektui, kuris bus įgyvendintas Somersete, pietvakarių Anglijoje, pritarė antradienį. Pagal planus atominė elektrinė veikti pradės ne anksčiau 2025 metų.

Kinijai priklauso trečdalis projekto akcijų ir analitikai buvo įspėję, kad atsisakiusi šio projekto Didžioji Britanija būtų sukėlusi grėsmę santykiams su antru didžiausiu pasaulio ūkiu.

Tuo tarpu projekto kritikai teigė, kad leidus statyti atominę elektrinę Kinijai būtų suteikta galia „išjungti šviesą britų namuose“.

EDF vadovas Jeanas Bernardas Levy (Žanas Bernaras Levi) anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad atominės elektrinės projektas Didžiojoje Britanijoje „atgaivins atominę energetiką Europoje“.

Savo ruožtu Didžiosios Britanijos vyriausybė yra sakiusi, kad statant elektrinę bus sukurta 26 tūkst. darbo vietų. Be to, šis projektas, anot jos, „suteiks didžiulį impulsą ekonomikai“.

Tuo tarpu aplinkosaugininkai projektą griežtai kritikuoja.

„Jungtinės Karalystės vyriausybė rengiasi milijardus svarų mokesčių mokėtojų pinigų išmesti projektui, kuris vis susiduria su įvairiomis teisinėmis, finansinėmis ir techninėmis kliūtimis, – pareiškė „Greenpeace UK“ vadovas Johnas Sauvenas (Džonas Sauvenas). – Theresa May (Teresa Mei) negali kurti 21-ojo amžiaus pramonės strategijos remdamasi pasenusia, rizikinga ir absurdiškai brangia technologija.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Pats laikas vėl paleisti Ignalinos atomkę kuri yra daug saugesnė dėka modernizavo !.

U

U portretas
Durniai. Už tokius pinigus galima gauti žymiai daugiau elektros, plius panaudot naujausias technologijas. O dabar į savo šalį užvedė nuodų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių