Susikaupę, bet neįbauginti berlyniečiai sugrįžta į atsidariusią kalėdinę mugę

  • Teksto dydis:

Susikaupę, bet neįbauginti žmonės ketvirtadienį pradėjo plūsti į vėl atidarytą Berlyno kalėdinę mugę, kurioje prieš tris dienas sunkvežimis traiškė žmones.

Ginkluoti policijos pareigūnai ir naujai atsiradusios betoninės užtvaros saugo medinius prekystalius, kuriuose parduodamas karštas vynas, keptos dešrelės ir šventiniai papuošimai, ir prie kurių per džihadisto surengtą išpuolį pirmadienį žuvo 12 žmonių.

„Po tokio išpuolio malonu matyti, kad žmonės išliko tvirti ir gyvenimas nesibaigia“, – sakė vienas iš mugės lankytojų 24 metų renginių organizatorius Davidas Ulbrichtas (Davidas Ulbrichtas).

Švininį dangų apgaubus tamsai, minia iš mugės nesiskirstė, ketvirtadienio popietę pro ją praėjo tūkstančiai žmonių. Prekystalių savininkai, kai kurie vis dar su ašaromis akyse, glėbesčiavosi, sveikindami vieni kitus sugrįžusius į darbą po baisios tragedijos.

Iš pagarbos išpuolio aukoms šioje mugėje Berlyno centre negrojo linksma muzika, buvo prigesintos lemputės, pareigūnams tęsiant pagrindinio įtariamojo, 24 metų prieglobsčio prašytojo iš Tuniso Aniso Amri (Anis Amrio) paiešką.

„Galite pastebėti, kad tvyro susikaupimo nuotaika, visi labai ramūs“, – sakė vienas iš maisto pardavėjų Janas-Philippas Biermannas (Janas Filipas Birmanas).

„Mes negrojame muzikos..., nes ji turėtų atspindėti džiaugsmą, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Mes nusiminę, bandome tai išgyventi. Tai kas įvyko, liko kažkur galvoje“.

Kitas mugės lankytojas Dieteris Wunderlichas (Diteris Vunderlichas) pabandė viską vertinti santūriai. Pasak jo, po kruvinų atakų kitose Europos šalyse „mes, tam tikra prasme, jau laukėme, kad čia kas nors įvyks, tai buvo nuspėjama“.

Gėlių puokštės, žvakės ir užuojautos žinutės vertė prisiminti siaubą, kurį teko patirti aplinkiniams, kai 40 tonų sveriantis sunkvežimis lėkdamas per sausakimšą mugę traiškė prekystalius, kalėdines eglutes ir pramogautojus.

„Meilė, ne neapykanta“ (Love not hate) skelbė viena iš žinučių, o kitoje buvo prisiminta Šaltojo karo laikų JAV prezidento Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) garsioji frazė „Ich bin ein Berliner“, kurią jis ištarė demonstruodamas savo paramą 1963 metais, lankydamasis Vakarų Berlyne.

Tačiau ta dalis, kur pirmadienį didžiulis sunkvežimis paliko kruviną šliūžę, buvo užtverta ir palikta tuščia.

Kalėdinė mugė vyksta šalia Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios, kurios apgriovimo per bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metu ženklai yra palikti kaip karo baisumų priminimas.

Kitą dieną po išpuolio bažnyčioje vyko gedulingos mišios, kuriose dalyvavo kanclerė Angela Merkel, vyriausybės nariai, krikščionių ir musulmonų religiniai lyderiai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... it vištos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių