Suomijos prezidentas: NATO ir Rusijos požiūriai kai kur sutampa

  • Teksto dydis:

NATO ir Rusijos požiūriai į kai kuriuos klausimus sutampa, ir tai gali padėti sustiprinti saugumą Baltijos regione, antradienį pareiškė Suomijos prezidentas Sauli Niinisto (Sauli Nynistė).

„Taip, skrydžių virš Baltijos jūros saugumo klausimas svarstomas ir su NATO šalimis, ir su Rusija. Sužinojome, kad NATO ir Rusijos požiūriai kai kuriomis temomis sutampa. To jau seniai nematėme. Tikiuosi, kad tai – pradžia. Tai padės sustiprinti mūsų saugumą“, – sakė S.Niinisto spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid.

Tačiau jis išreiškė susirūpinimą dėl tarptautinio saugumo padėties ir „padėties Baltijos jūros regione, taip pat Krymo aneksijos fone“.

„Todėl mes bandome rasti bet kokias priemones tos įtampos sumažinimui“, – sakė Suomijos lyderis.

S.Niinisto taip pat sakė, kad nemato ypatingos grėsmės Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose „Vakarai 2017“.

„Pratybos „Vakarai“ nekelia mums ypatingo nerimo. Netikiu, kad tai kam nors kelia didelę grėsmę, kad tai yra šou, jėgos demonstravimas“, – pareiškė prezidentas, atsakydamas į klausimą, kaip vertina rudenį vyksiančias pratybas, apie kurias daug kalba Baltijos valstybės.

Tačiau S.Niinisto išreiškė susirūpinimą dėl to, kad „mes ne labai gerai informuoti, ką mano Vašingtonas. Jis verčia mus būti budrius ir, nors mūsų šalys yra nedidelės, siekti taikos ir ramybės išsaugojimo“.

Jis pabrėžė, kad Suomijos atstovai buvo susitikę su JAV administracijos nariais, taip pat ir vasarį vykusioje Miuncheno konferencijoje saugumo klausimais.

„Žinia, kurią gavome Miunchene, ramina. Daugelis sakė, kad transatlantiniame bendradarbiavime didelių permainų nebus, todėl ta prasme tai buvo labai svarbi konferencija“, – sakė S.Niinisto.

K.Kaljulaid taip pat pasidžiaugė, kad Miuncheno konferencijoje Jungtinės Valstijos užtikrino, jog transatlantiniame bendradarbiavime didelių pokyčių nebus.

„NATO–Estijos ir viso regiono saugumo garantas. Mes jaučiamės apsaugoti“, – sakė Estijos vadovė.

Tačiau, pasak jos, Estijai nerimą kelia komunikacija.

„Pastaraisiais mėnesiais daugelis girdėjo, kad Baltijos jūros regione kažkas negeraie. Bet mes matome, kad NATO imasi būtinų sutramdymo priemonių“, – sakė ji.

„Tai – labai panašu į tai, kas vyko per Šaltąjį karą. Dėl kažkokios priežasties pasaulis priėjo išvados, kad vyksta pasiruošimas kažkam šiurpesniam. Tai tikrai yra ne taip“, – patikino K. K.Kaljulaid.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių