Suomijoje viešintis Kinijos prezidentas tęsia „pandų diplomatiją“

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), porai dienų atvykęs į Suomiją prieš savo kelionę į Jungtines Valstijas, trečiadienį tęsė pandų diplomatiją.

Po susitikimo su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste) buvo pasirašyta virtinė sutarčių ir protokolų. Be kita ko, užbaigtas susitarimas dėl pandų apsaugos ir įkurdinimo viename Suomijos gamtos draustinyje.

Pernai Ehterio zoologijos sodo pareigūnai pranešė, kad derybos su Kinija dėl didžiųjų pandų poros paskolinimo centrinėje Suomijos dalyje esančiam draustiniui artėja prie pabaigos. Gyvūnų tikimasi Suomijoje sulaukti iki šių metų pabaigos.

Savo ruožtu S.Niinisto išreiškė padėką Kinijai už pandas.

„Norėčiau padėkoti prezidentui Xi (Jinpingui) už Suomijai suteiktą pasitikėjimą dėl pandų apsaugos, – sakė S.Niinisto. – Žinome, kad pandos yra Kinijos nacionalinė vertybė ir mes tai gerbsime ir įvertinsime“.

Pareigūnai taip pat pasirašė susitarimus dėl teisminio bendradarbiavimo ir bendradarbiavimo aplinkos apsaugos srityje.

Kaip nurodoma „Yle“ svetainėje, Suomija daug tikisi iš bendradarbiavimo su Kinija ekologiškai švarių technologijų srityje. Pekinui gerai suprantamos problemos, susijusios su aplinkos užterštumu, ir tai atveria geras galimybes suomių kompanijoms.

Dviejų dienų vizitas, kurio metu Kinijos vadovą lydi jo sutuoktinė Peng Liyuan (Peng Lijuan), yra antras Kinijos lyderio apsilankymas Suomijoje per visą diplomatijos istoriją. S.Niinisto pasitiko Kinijos prezidentą Helsinkio centre esančioje prezidentūroje.

Vos atvykęs Xi Jinpingas priminė, kad Suomijos politiniai ryšiai su Kinija tęsiasi nuo 1950 metų. Ji buvo pirmoji Vakarų valstybė, pasirašiusi dvišalį tarpvyriausybinį prekybos susitarimą su Pekinu. Jis taip pat pasveikino suomius su jų nepriklausomybės nuo Rusijos šimtmečiu.

Viešėdamas Suomijoje Xi Jinpingas taip pat susitiks su premjeru Juha Sipila (Juha Sipile) ir parlamento pirmininke Maria Lohela (Marija Lohela).

Ketvirtadienį Xi Jinpingas išvyks į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir kitais šalies lyderiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių