Suomių parlamento rinkimuose pirmauja opozicinė Centro partija

  • Teksto dydis:

Suomijos opozicinė Centro partija sekmadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose išsiveržė į priekį ir gerokai lenkia esamos premjero Alexandero Stubbo (Aleksandro Stubo) centro dešinės koalicijai priklausančias partijas.

Jeigu šie pirminiai rezultatai pasitvirtins, tai centristų lyderis Juha Sipila (Juha Sipilė) taps naujuoju Suomijos ministru pirmininku.

Daugiau kaip trečdalis rinkėjų savo balsalapius atidavė per priešlaikinius rinkimus, ir rezultatai, gauti suskaičiavus daugumą šių balsų, rodo, jog Centro partija laimi gavusi 23,2 proc. balsų.

Visuomeninio radijo ir televizijos YLE prognozėmis, Centro partija turėtų užsitikrinti 47 mandatus 200 vietų parlamente.

Socialdemokratams prognozuojami 38 vietos parlamente, A.Stubbo konservatyviais Nacionalinės koalicijos partijai - 37 vietos, o dešiniajai euroskeptiškai Suomių partijai - 33 vietos.

„Esu išties patenkintais šiais rezultatais", - pareiškė J.Sipila.

Paklaustas, ar jis jau esąs tikras, kad taps naujuoju šalies premjeru, J.Sipila atsakė: „Dar ne. Esu pesimistas ir nenoriu nusivilti.“

IT versle milijonus uždirbęs 53 metų buvęs verslininkas J.Sipila, kuris yra naujokas politikoje – parlamentaru jis tapo tik 2011 metais, žada modernizuoti Suomiją taip pat, kaip jis pakeitė savo partiją nuo tada, kai 2012-aisiais perėmė jos vairą.

J.Sipila, garsėjantis kaip rimtas ir atkaklus lyderis, žada, kad Suomijoje, kur nedarbo lygis siekia 9,2 proc. ir šiuo metu yra didžiausias nuo 2003-iųjų, per dešimtmetį bus sukurta 200 tūkst. naujų darbo vietų.

„Mūsų šalis nusipelno geresnės kloties, – šeštadienį savo tinklaraštyje parašė J.Sipila. – Politika turi grįžti prie pasitikėjimo klimato.“

„Mums reikia ... naujo verslumo ir naujų darbų Suomijoje. Mums reikia drąsių sprendimų (ir) į tikslą orientuotos lyderystės“, – sakė jis.

Su rimtais sunkumais susidurianti šalies ekonomika, kuri pernai po dvejų recesijos metų išgyveno sąstingį, buvo svarbiausia rinkimų kampanijos tema, o tai buvo naudinga J.Sipilai, kuris dar prieš trejus metus nebuvo gerai žinoma figūra Suomijoje.

Kampanijos metu jis akcentavo savo sėkmę versle ir vadybos patirtį.

„Turiu didžiulę patirtį, kaip vadovauti kompanijoms siekiant reikšmingų pokyčių“, – sakė jis Suomijos visuomeniniam transliuotojui YLE.

Konservatyviai Nacionalinės koalicijos partijai atstovaujantis proeuropietiškas ir NATO palankiai vertinantis A.Stubbas buvo priverstas stebėti, kaip jo vyriausybės populiarumas smunka nuo tada, kai jis birželio mėnesį tapo ministru pirmininku, šiame poste pakeitęs dirbti į Europos Komisiją išvykusį Jyrki Kataineną (Jurkį Kataineną).

Dabartinę Nacionalinės koalicijos partijos, socialdemokratų, krikščionių demokratų ir Švedijos liaudies partijos koaliciją, kuri vis dar tebėra gana plati, nors nuo šešių partijų per laiką susitraukė iki keturių politinių jėgų, persekiojo vidaus kivirčai, todėl ji negalėjo imtis jokių realių reformų.

Kaip manoma, suformuoti koalicijai prireiks savaičių, nes laukia itin sunkios derybos dėl bendros platformos.

J.Sipila kol kas nenurodė, ką ketintų rinktis savo partneriais, bet jis tvirtino, jog kita vyriausybė, kitaip nei A.Stubbo keturių partijų koalicija, turėtų gebėti bendradarbiauti, kad galėtų sklandžiai įgyvendinti jo politiką.

„Centro partija suformuos kitą vyriausybę, bet jos koalicijos partijų dar neįvardysi“, – sakė Helsinkio universiteto politinės istorijos profesorius Juhana Aunesluoma.

„Labai sunkių derybų galima tikėtis su konservatoriais ar socialdemokratais“, - pridūrė jis.

Rinkimus Suomijoje atidžiai stebi Briuselis: Centro partija turi stiprią euroskeptinę frakciją, o Suomijos partija aistringai priešinasi viska, ką ji laiko kišimusi į šalies reikalus.

„Eurozona šiuo metu yra katastrofa“, – sakė Suomių partijos lyderis Timo Soini (Timas Soinis), kuris yra nusitaikęs į kurį nors vyriausybės postą.

„Graikija turi atsisakyti euro ir devalvuoti drachmą, kad vėl pastatytų savo ekonomiką ant kojų ir galbūt vėliau iš naujo prisijungtų (prie euro)“, – sakė jis.

Tačiau banko „Nordea“ ekonomistas Janas von Gerichas (Janas fon Gerichas) pareiškė nemanąs, kad J.Sipila ims judinti ES laivą iškart po rinkimų.

„Kai Graikijai gresia trečiasis gelbėjimo paketas, ar Suomija jį blokuos? Veikiausiai ne“, – prognozavo jis.


Šiame straipsnyje: rinkimaiSuomijaParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių