Suomiai branduolines atliekas laidos brangiausiame kape pasaulyje

  • Teksto dydis:

Giliai po žeme sodria žaluma padengtoje saloje Suomija rengiasi 100-ui tūkst. metų palaidoti savo itin radioaktyvias branduolines atliekas, kurias patikimai užrakinus gal net bus išmestas raktas.

Mažytėje Olkiluoto saloje prie vakarinių Suomijos krantų bus įrengta brangiausia ir ilgaamžiškiausia pasaulyje saugykla, tunelių kompleksas „Onkalo“, kurio pavadinimas suomių kalba reiškia duobę.

Nuo pat to laiko, kai 6-ajame dešimtmetyje buvo pastatytos pirmosios atominės elektrinės, šalims sunku sugalvoti, ką daryti su pavojingomis atominės energetikos atliekomis.

Dauguma valstybių šias atliekas laiko laikinose antžeminėse saugyklose, o „Onkalo“ yra pirmasis bandymas palaidoti jas visam laikui.

Suomija planuoja nuo 2020 metų sukrauti į tuos tunelius, esančius daugiau kaip 420 m po žeme, maždaug 5,5 tūkst. t branduolinių atliekų.

Olkiluote, kuriame jau yra viena iš dviejų Suomijos atominių elektrinių, dabar vykdomas tunelių projektas, atsieisiantis iki 3,5 mlrd. eurų. Projektas turi būti baigtas po 2120-ųjų, kai saugyklos bus visam laikui užsandarintos.

„Tam reikėjo visokiausių naujų žinių“, – sakė Ismo Aaltonenas (Ismas Altonenas), branduolines atliekas tvarkančios kompanijos „Posiva“, kuri leidimą minima projektui gavo pernai, vyriausiasis geologas.

Projektas prasidėjo 2004 metais, kai buvo įsteigta tyrimų institucija pamatinių uolienų tinkamumui įvertinti.

Praėjusių metų pabaigoje vyriausybė išdavė statybų leidimą.

Šiuo metu „Onkalo“ sudaro vingiuotas 5 km ilgio tunelis su trimis šachtomis darbuotojams ir ventiliacijai. Galiausiai labirinto tuneliai drieksis 42 kilometrus.

Temperatūra yra neaukšta, pamatinės uolienos yra itin sausos, o tai itin svarbu norint apsaugoti panaudotus branduolinius strypus nuo vandens korozinio poveikio.

Saugumo klausimai

Po kelių šimtų metų atliekos turėtų būti praradusios daugumą savo radioaktyvumo, bet inžinieriai dėl visa ko planuoja 100-ui tūkst. metų.

Panaudoti branduolinio kuro strypai bus sudėti į plieno futliarus, tada – į storas vario dėžes ir nuleisti į tunelius.

Kiekvieną kapsulę sups buferinis sluoksnis iš bentonito – tam tikro molio, kuris saugos jas nuo bet kokių virpesių aplinkinėse uolienose ir nuo vandens.

Į tunelius bus prikrauta dar molio ir bentonito, ir galiausiai jie bus uždaryti.

Šis metodas buvo sukurtas Švedijoje, kur vykdomas panašus projektas, ir „Posiva“ tvirtina, kad jis yra saugus.

Tačiau atominės energetikos oponentai, tokie kaip „Greenpeace“, reiškė susirūpinimą dėl galimų radiacijos nuotėkių.

„Branduolinės atliekos jau buvo sukurtos, todėl kažką dėl jų reikia daryti, – sakė šios aplinkosaugos organizacijos atstovas Suomijoje Juha Aromaa (Juha Aroma). – Bet reikia toliau tirti tam tikrus neišspręstus rizikos faktorius.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mmm

Mmm portretas
Tai kad pasaulyje jau naudojamos technologijos tų atliekų perdirbumui ir pakartotinam panaudojimui. Ko pasekoje tik 5-10 proc yra laidojama. Atidenginėja senas saugyklas ir naudoja kurą. Nreikia rūdos kasti, tai yra labai patogu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių