Sunerimusi ES pakvietė D. Trumpą į viršūnių susitikimą

  • Teksto dydis:

Aukščiausieji Europos Sąjungos lyderiai trečiadienį pakvietė išrinktąjį JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) į viršūnių susitikimą kaip galima greičiau, išreiškė susirūpinimą neaiškiais santykiais bei pabrėžė poreikį gerbti demokratines vertybes.

„Netikiu, kad šiandien kuri nors izoliuota šalis gali būti didi“, – žurnalistams Briuselyje sakė Europos Tarybos vadovas Donaldas Tuskas, užsimindamas apie D.Trumpo kampanijos šūkį „Padarysime Ameriką vėl didžią“.

„Europa ir Jungtinės Valstijos paprasčiausiai neturi kitos išeities, tik kaip galima artimiau bendradarbiauti“, – pridūrė jis.

D.Tuskas ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) laiške rašė, kad norima aptarti „precedento neturinčius išbandymus“, tokius kaip džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“, konfliktas Ukrainoje bei stringančios derybos dėl ES ir JAV prekybos sutarties.

„Norėtume pasinaudoti galimybe ir pakviesti jus į Europą JAV ir ES viršūnių susitikimui jums patogiu artimiausiu laiku. Pokalbis leistų nustatyti mūsų santykių kursą artimiausiems ketveriems metams“, – rašoma sveikinimo laiške D.Trumpui.

Tačiau buvęs Lenkijos premjeras D.Tuskas į žurnalistus kreipėsi racionalesniu tonu ir prisiminė, kad „italai, airiai, lenkai, vokiečiai, ispanai“ padėjo kurti Ameriką.

„Gerbiame demokratišką Amerikos žmonių pasirinkimą, bet taip pat suprantame, kokius naujus iššūkius šie rezultatai atneš. Šiuo metu vienas iš jų yra nežinomybė dėl mūsų transatlantinių santykių ateities“, – sakė jis.

Turėdamas galvoje, kad Bendrija vis dar bando atsigauti po šokiruojančio Didžiosios Britanijos sprendimo išstoti iš ES, D.Tuskas pridūrė, kad „pastarųjų mėnesių ir dienų įvykiai turėtų būti suprantami kaip įspėjamasis ženklas visiems, tikintiems liberalia demokratija“.

Vėliau Berlyne J.-C.Junckeris sakė, kad ES neturėtų „sugriauti savo santykių su Jungtinėmis Valstijomis“ dėl „apmaudo“ paaiškėjus netikėtiems prezidento rinkimų rezultatams.

„Liekame partneriais, nes pasauliui reikia Jungtinių Valstijų ir Europos žemyno, dirbančių kartu. Todėl primygtinai raginu mus ieškoti bendro pagrindo“, – pareiškė jis.

Po D.Trumpo pergalės ES užsienio reikalų ministrai sekmadienį Briuselyje dalyvaus ypatingame susitikime su Bendrijos išorės politikos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Jie dalyvaus „neformalioje vakarienėje, kur dalysis nuomonėmis apie tolimesnį ES ir JAV santykių vystymąsi po rinkimų JAV“, – nurodė F.Mogherini atstovė.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) savo ruožtu paragino D.Trumpą parodyti „atsakomybę“ pasibaigus skaldančio pobūdžio kampanijai ir pridūrė, kad jis „sugebėjo tapti milijonų amerikiečių nerimo ir baimių vėliavnešiu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, pagarbą žmogui reiškime TEISINGAME jo pavardės tarime; kaip tą pavardę privačiai užrašom čia jau mūsų asmeninis (tautinis) reikalas.

Algis

Algis portretas
Naujai išrinkto JAV prezidento pavardė TRAMPAS. Jis visai ne Trumpas. Nereikia įžeidinėti galingiausio spasaulio valstybės vadovo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių