Sūnaus netekęs JAV viceprezidentas J. Bidenas stoja į kovą su vėžiu

„Programa „Cancer Moonshot“ yra arti milžiniško progreso“, – sako JAV viceprezidentas Joe Bidenas (73 m.). Nors praėjus vos metams nuo politiko įkvėptos vėžio prevencijos programos pradžios, matyti pirmieji rezultatai, nerimą kelia tai, kaip ši iniciatyva bus tęsiama, kai darbą pradės naujai išrinkto šalies prezidento Donaldo Trumpo komanda.

Sūnaus mirtis, pakeitusi gyvenimą

„Jei galėčiau pasirinkti, kuo būti, norėčiau tapti prezidentu, kuris sustabdė vėžį, nes tai įmanoma“, – sakė J. Bidenas apie seną Baltųjų rūmų svajonę ir naująjį savo gyvenimo tikslą. Po to, kai pernai nuo smegenų vėžio mirė 46-erių sūnus Beau, politikas atsisakė kandidatuoti į JAV prezidento postą, bet būti viceprezidentu, kuris rado būdą sustabdyti vėžį, – ne mažesnis įvertinimas.

Viceprezidento projektas „Cancer Moonshot“ skirtas vėžio tyrimams suaktyvinti. Šia iniciatyva siekiama užkirsti kelią vėžiui, jį aptinkant dar ankstyvos stadijos, taip pat kad kuo daugiau pacientų būtų taikomos įvairios vėžio gydymo terapijos. Praėjus beveik metams nuo „Cancer Moonshot“ pradžios, matyti pirmieji rezultatai: programa pagreitino vėžio gydymo plėtrą, pagerėjo informacijos dalinimasis tarp tyrėjų. Tiesa, iššūkiai dar laukia daugelyje sričių, tad Baltieji rūmai šiam projektui prašo dar maždaug 700 mln. dolerių iš Kongreso.

Kadangi Barakas Obama sausį palieka postą, nerimą kelia tai, kaip ši iniciatyva bus tęsiama, kai darbą pradės naujoji valdžia. Daugelis projektų užstringa Kongrese, tačiau visuomenės simpatijos Bidenų šeimai ir abiejų partijų pagarba velioniui Beau Bidenui daugeliui tiesiog neleidžia pasakyti viceprezidentui ne. J. Bidenas turi ilgametę darbo su Kongresu patirtį, jis beveik keturis dešimtmečius praleido Senate.

Jei galėčiau pasirinkti, kuo būti, norėčiau tapti prezidentu, kuris sustabdė vėžį, nes tai įmanoma.

„Pinigai yra be galo reikalingi, mes turime daryti tai, ką privalome“, – sakė politikas, patikinęs, kad jau kalbėjo su trimis filantropais, pasiruošusiais paaukoti daugiau nei vieną milijardą dolerių vėžio tyrimams.

Projektas ateities prezidentams

Programos planai jau numatyti penkeriems metams į priekį. „Microsoft“ ir „Amazon“ šiai iniciatyvai sutiko sukurti interneto saugyklą. Transporto paslaugas teikiančios kompanijos „Uber“ ir „Lyft“ padės pacientams pasiekti gydytojus, kad pastarieji galėtų atlikti reikalingus tyrimus.

„Ketinu paaukoti visą likusį gyvenimą šiam projektui. Manau, kad esame arti milžiniško progreso“, – sakė J. Bidenas. B. Obama apie projektą paskelbė šių metų pradžioje per kasmetinę kalbą Kongrese. Nuo tada J. Bidenas visuomenę informavo apie kompanijas bei institucijas, sutikusias bendradarbiauti, ir jų investicijas.

Prie „Cancer Moonshot“ iniciatyvos prisidės net Gynybos ministerija, kuri ketina panaudoti dirbtinį intelektą auglių audinių struktūrai analizuoti. JAV patentų ir prekių ženklų biuras paskelbė programą, kuri perpus sumažins laiką, reikalingą peržiūrėti tam tikros vėžio terapijos patento paraišką, nuo maždaug dvejų metų iki mažiau nei metų.

B. Obama gyrė J. Bideną už jo vadovavimą imantis tokio projekto ir patikino, kad ši administracija padėjo pamatus ateities prezidentams, kurie tęs kovą su onkologinėmis ligomis. „Kadangi jau netrukus perleisime savo postus, manau, kad galėsime palikti pamatus, žadančius pažangą vėžio tyrimų srityje“, – įsitikinęs B. Obama.

Mokslininkų bendradarbiavimas

Pietų Kalifornijos universitetas (USC) prisijungė prie „Cancer Moonshot“ projekto – jie sukurs naują duomenų bazę, skirtą paskatinti vėžio tyrimus, kurie bus atliekami Kuhn laboratorijoje. Bendradarbiavimo tikslas – pagreitinti tyrimų plėtrą ir išsiaiškinti, kaip pritaikyti paprastus ir patikimus kraujo tyrimus biologiškai pagrįstam gydymui ir ligos stebėsenai.

Kuhn laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Peteris Kuhnas sakė, kad „Cancer Moonshot“ iniciatyva išskirtinė tuo, jog dėmesio centre yra pacientas. „Šio projekto pavadinimas reiškia raketos paleidimą į Mėnulį – kalbama apie žmogus nuskraidinimą į Mėnulį ir saugų jo grąžinimą į Žemę. Taigi, projektas reiškia saugią kelionę“, – sakė P. Kuhnas. USC bus atsakingi už duomenis iš aukštos raiškos vienaląsčių tyrimo – tai analizės sistema, kuri atskiria vėžį iš paprasto kraujo mėginio.

Duomenys bus apdorojami tam, kad būtų sukurta kraujo tyrimų bazė – sistema, padedanti greičiau atrasti tinkamiausius vėžio gydymo metodus. Ši bazė padės gydytojams aptikti vėžio progresavimą ir priimti sprendimus, kaip gydyti šią ligą.

Prie „Cancer Moonshot“ iniciatyvos prisidės net Gynybos ministerija, kuri ketina panaudoti dirbtinį intelektą auglių audinių struktūrai analizuoti.

„Kraujo duomenų tyrimo bazė parodo, kad turime ne vieną, bet dar bent šešis metodus kraujui ištirti. O kas jeigu visi susirinksime drauge ir sukursime didžiulę duomenų bazę, kur paėmę kraujo mėginius iš pacientų ir įvertinę juos skirtingais būdais sudėsime gautus duomenis? Tai reikalauja suprasti vėžį, kaip ligą, ir kaip jis formuojasi kiekvienam individualiam pacientui“, – pasakojo P. Kuhnas.

Bridge institutas prisiėmė atsakomybę surasti metodą, kaip gauti šituos duomenis. „Turime dvidešimt žmonių, stebinčių DNR ir vėžiu – krūties, prostatos, plaučių, gaubtinės žarnos ir gimdos – sergančių pacientų kraujyje esančias ląsteles. Pagrindinis siekis – identifikuoti ankstyvus bet kokių pokyčių ženklus, kurie gali privesti prie gydymo atmetimo ar poreikio pakeisti gydymą“, – kalbėjo J. Hicks.

USC vykdys šį projektą kartu su kitais devyniolika partnerių, sujungdami tyrimų rezultatus tam, kad neapdoroti duomenys iš auglio ląstelių ir DNR bei klinikinių rodiklių taptų prieinami. Šis projektas sulaukė palaikymo iš daugumos sveikatos apsaugos sistemos dalyvių. Susirinkimuose su viceprezidentu dalyvavo pagrindinės farmacininkų kompanijos ir valstybinės institucijos, kurios net nesusijusios su sveikatos apsauga: Veteranų reikalų departamentas, Gynybos departamentas, Nacionalinis vėžio institutas, Maisto ir vaistų administracija. 


Tarp kita ko

Beau Bidenas, vyriausias JAV viceprezidento J. Bideno sūnus ir buvęs Delavero teisingumo ministras, nuo smegenų vėžio mirė pernai gegužę. Kaip tuomet rašė „The New York Times“, B. Bidenas 2010 metais patyrė nedidelį insultą. Vėliau jis gydėsi Teksase, o 2013-aisiais iš jo smegenų buvo pašalintas nedidelis auglys.

Sūnaus mirtis buvo dar viena baisi netektis J. Bidenui, kurio pirmoji žmona ir maža dukrelė žuvo per automobilio avariją 1972-aisiais, vykdamos apsipirkti prieš Kalėdas. B. Bidenas ir jo jaunesnis brolis Hunteris, kurie taip pat buvo tame automobilyje, buvo sunkiai sužeisti, bet išgyveno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių