Sudie, Carla – Eliziejaus rūmus perima Valerie

Aukštakulnius avinti ir elegantišką, bet paprastą tamsia suknelę dėvinti Valerie Trierweiler atrodė labai vietoje, kai antradienį perėmė Eliziejaus rūmų šeimininkės pareigas.

Kas nors galėjo ir pabūgti tokio iššūkio - pakeisti buvusią supermanekenę Carlą Bruni Prancūzijos pirmosios ponios „poste“, bet prezidento Francois Hollande'o 47 metų partnerė, pasak kolegų, yra tvirta asmenybė.

Ši politikos žurnalistė dar turi nuspręsti, kokį vaidmenį nori atlikti Eliziejaus rūmuose ir ar išvis imtis čia kokio nors vaidmens - tačiau nepanašu, kad ji liks šešėlyje.

Dar prieš tai, kai pora antradienį atvyko pasiimti prezidentūros raktų iš Nicolas Sarkozy, itin globėjiškai nusiteikusi V.Trierweiler deklaravo savo autoritetą F.Hollande'o aplinkoje.

Kai įtakingas socialistų parlamentaras Julienas Dray, dėl kurio F.Hollande'as rinkimų kampanijos metu buvo patekęs į nepatogią padėtį, praėjusią savaitę pasirodė rinkimų pergalės šventėje, V.Trierweiler pasakė jam išvykti, o jis taip ir padarė.

J.Dray „nusikaltimas“ buvo sumanymas pakviesti dėl savo intymaus gyvenimo skandalų susikompromitavusį buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą Dominique'ą Straussą-Kahną į vieną vakarėlį, kuriame taip pat dalyvavo svarbūs socialistų rinkimų kampanijos pareigūnai.

Tas epizodas sustiprino nepatiklumo nuotaikas viršutiniuose Socialistų partijos ešelonuose, kur įtakingi veikėjai, kažkada pasakodavę reporterei V.Trierweiler politinius gandus, dabar regi ją greta savo viršininko.

„Taip, buvo žmogus, kurį išmečiau. Prisiimu atsakomybę. Tai buvo Julienas Dray“, - sakė V.Trierweiler dienraščiui „Le Figaro“, kalbėdama apie tai, kaip vertina besikeičiantį „pirmosios ponios“ vaidmenį 21-ojo šimtmečio Prancūzijoje.

N.Sarkozy buvo pirmasis prezidentas, kuris būdamas šiame poste išsiskyrė ir vedė dar kartą, o F.Hollande'as yra pirmasis prezidentas, atvykęs su partnere, kuri nėra jo sutuoktinė.

Ši aplinkybė gali kelti keblumų dėl protokolo, jei pora lankysis konservatyvesnėse valstybėse.Tačiau V.Trierweiler leido aiškiai suprasti, kad nesitenkins palydovės per valstybines vakarienes ir diplomatinius priėmimus vaidmeniu.

Kampanijos metu ji patarinėjo informacijos pateikimo klausimais, o dabar nori grįžti į darbą, nepaisydama įtemptų santykių su savo darbdaviu - žurnalu „Paris Match“. Pastarasis prieš rinkimus papiktino būsimąją pirmąją ponią, išspausdinęs jos nuotrauką savo viršelyje ir antraštę - F.Hollande'o „Žavingas koziris“, o dabar nežino, kur ją paskirti.Ankstesnis jos darbo baras - vidaus politika - dabar reikštų interesų konfliktą, bet ji yra pareiškusi norą imti savaitiniam žurnalui interviu iš užsienio veikėjų.

Konstituciškai tai visiškai nauja teritorija. Pagal Prancūzijos įstatymus, „pirmosios ponios“ pareigybė oficialiai neegzistuoja, o šalies vadovo sutuoktinės vaidmuo irgi oficialiai nėra apibrėžtas, tad kiekviena naujokė turi iš naujo jį nustatyti savo nuožiūra.„Turėtume sugalvoti vaidmenį ir, galbūt, naują terminą vietoje “pirmosios ponios".

Kol kas tai atrodo visiškai nerealu. Išpūčiau akis, kai reporteris iš (Britanijos dienraščio) „The Times“ prilygino mane Michelle Obamai", - pasakojo V.Trierweiler.Jos gyvenimo patirtis išmokė ją vertinti sunkų darbą ir niekas jaunystės metais neparengė jos gyvenimui rūmuose.V.Trierweiler šeima buvo kilusi iš vidurinės klasės, tačiau gyveno neturtingai. Jos senelis buvo banko vadybininkas, bet tėvas gyveno iš invalidumo pensijos, nes 1944 metais buvo sužeistas sprogus minai.

Jos motina, mėgindama išmaitinti šešis vaikus, pardavinėjo bilietus vietos čiuožykloje, o V.Trierweiler puikiais įvertinimais baigusi mokslus išvažiavo į Paryžių studijuoti politologijos Sorbonos universitete, kurį baigusi įsidarbino „Paris Match“.Šiame žurnale daugiausia publikuojami gandai apie įžymybes ir puikios nuotraukos, bet V.Trierweiler išsikovojo politikos reporterės pozicijas ir neseniai sakė: „Su galia susidūriau dar karjeros pradžioje. Ji niekada nedarė man įspūdžio“.

V.Trierweiler susilaukė triju vaikų su žurnalistu Denis Trierweilero, bet 2007 metais su juo išsiskyrė.Praėjus nedaug laiko paaiškėjo, kad ji palaiko artimus santykius su F.Hollande'u, kuris pats ką tik buvo išsiskyręs su savo ilgamete partnere Segolene Royale - buvusia socialistų kandidate į prezidento postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių