Su triumfu grįžęs Rusijos opozicijos lyderis žada siekti Maskvos mero posto

  • Teksto dydis:

Įtakingas Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas šeštadienį grįžo į Maskvą ir buvo sutiktas kaip didvyris po jo netikėto iš provincijos kalėjimo, kai buvo pateikta apeliacija byloje dėl penkerių metų laisvės atėmimo nuosprendžio, paskelbto vienoje byloje dėl valstybės turto grobstymo.

Iškilus prezidento Vladimiro Putino politikos kritikas ir jo žmona Julija išlipo iš naktinio traukinio, atvažiavusio iš Kirovo miesto, kur opozicijos lyderis buvo teisiamas.

Jį pasitikusiems džiūgaujantiems šalininkams, kurie skandavo jo vardą ir laikė gėlių puokštes, A.Navalnas pažadėjo kovoti rinkimuose dėl Maskvos vadovo posto.

"Mes kandidatuosime ir laimėsime", - A.Navalnas pareiškė per megafoną, išprovokuodamas pritariamų šūksnių bangą minioje, kurioje daug žmonių vilkėjo baltus marškinėlius su užrašais "Navalnas" arba "Navalno brolis".

"Prieš mus - sunki, sudėtinga rinkimų kampanija. Septynios savaitės nepaliaujamo darbo, ir tai tėra pradžia", - pažymėjo jis.

Nors apklausos rodo, kad A.Navalnas beveik neturi galimybių įveikti dabartinį sostinės merą, palaikantį Kremliaus politiką, apžvalgininkai pastebi, kad kova dėl to svarbaus posto padidins šio charizmatiško opozicijos lyderio populiarumą.

"Kovokime dėl politinės valdžios šalyje", - paragino jis, iškėlęs kumštį ir skanduodamas kartu su minia "Mes esame valdžia", kol galiausiai gerbėjai išnešė jį ant savo pečių.

Kirovo teismui ketvirtadienį pripažinus A.Navalno kaltę ir skyrus jam penkerius metus laisvės atėmimo pataisos kolonijoje, Maskvoje ir Sankt Peterburge kilo masiniai protestai.

Šis 37 metų aktyvistas buvo vienas iš lyderių per precedento neturėjusią demonstracijų prieš V.Putiną bangą, nuvilnijusią 2011-2012 metais.

Policija šeštadienį pareiškė, kad visiems asmenims, per mitingus rašinėjusiems ant parlamento rūmų sienų valdžią smerkiančius užrašus, tokius kaip "Putinas gėjus" ir "Putinas vagis", bus pateikti kaltinimai dėl vandalizmo.

Daugelis apžvalgininkų kėlė prielaidą, kad netikėtas A.Navalno paleidimas gali būti nesutarimų šalies valdančiajame elite požymis, rodantis ir kad valdžia tikriausiai nežino, kaip elgtis su šiuo populiariu V.Putino oponentu.

Kai kurie analitikai tvirtina, kad sprendimas įkalinti svarbų kandidatą į Maskvos mero postą per rinkimų kampaniją atvedė valdžią į itin nepatogią padėtį.

Maskvos centre esančioje Jaroslavlio traukinių stotyje buvo imtasi griežtų saugumo priemonių - ten buvo sutelkti dešimtys riaušių policininkų, o A.Navalno šalininkai teigė, kad toks žingsnis atskleidžia, jog valdžia bijo opozicijos lyderio.

"Jie įtūžo", - aktyvistas Nikolajus Liaskinas sakė naujienų agentūrai AFP traukinyje, kuriuo važiavo A.Navalnas, likus kelioms minutėms iki jo atvykimo į stotį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių