Strasbūro teismas pasmerkė gėjų propagandą draudžiantį Rusijos įstatymą

  • Teksto dydis:

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį pasmerkė diskriminuojantį Rusijos įstatymą, draudžiantį skleisti informaciją apie homoseksualumą nepilnamečiams.

EŽTT nurodė, kad tokie įstatymai „didina stigmą ir išankstinį nusistatymą bei skatina homofobiją“.

Minėtas Rusijos įstatymas numano, kad „netradicinių seksualinių santykių propagavimas“ tarp nepilnamečių užtraukia administracinę atsakomybę.

Trys gėjų aktyvistai – Nikolajus Bajevas, Aleksejus Kiseliovas ir Nikolajus Aleksejevas – surengė protestus prie mokyklos, vaikų bibliotekos ir vyriausybinio pastato. Protestų metų vyrai laikė plakatus, kuriuose sakoma, kad homoseksualumas nėra iškrypimas.

Protestuotojams buvo skirtos baudos, dėl kurių jie kreipėsi į Rusijos teismus ir net pasiekė šalies Konstitucinį Teismą, tačiau visi teismai paliko galioti jiems skirtą nuobaudą.

Konstitucinis Teismas išaiškino, kad žemesnių institucijų teismų sprendimai buvo pagrįsti moralės normų apsauga ir sakė, kad pažeidėjų veiksmai gali „sudaryti iškraipytą įspūdį apie tradicinių ir netradicinių vedybinių santykių atitikmenį visuomenėje“.

Tada aktyvistai 2009 ir 2012 metais pateikė apeliacijas Europos Žmogaus Teisių Teismui.

Strasbūro teismas nusprendė, kad skirtomis baudomis buvo pažeisti 10-asis ir 14-asis Europos žmogaus teisių konvencijos straipsniai, kurie užtikrina išraiškos laisvę ir draudžia diskriminaciją.

Rusijai buvo nurodyta N.Bajevui sumokėti 8 tūkst. eurų, A.Kiselevui – 15 tūkst. eurų, o N.Aleksejevui – 20 tūkst. eurų kompensacijas.

Nors homoseksualumas Rusijoje yra dekriminalizuotas nuo 1993 metų, visuomenė dažnai yra neigiamai nusiteikusi prieš gėjus; žmogaus teisių gynėjai praneša apie dažnus jų teisių pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam debiliskam ir gaidiskam anonimui

tam debiliskam ir gaidiskam anonimui portretas
Esi dideliai nedapistas,gaidiskas isgama su ispjautais kiausiais ir pradurta siknaskyle. Esi sudomitinis ir netycia pagimdytas aborto liekana,bei dvokianti,kaip seskas konteinerine siuksle.

Man

Man portretas
Atrodo rusams giliai pokui tas strasburo sprendimas......

APKALTĄ

APKALTĄ portretas
Įkišti į piderasinį psich. dispanserį , kol nenusiramins.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių