Stambule Naujųjų metų vakarą saugumo sumetimais bus dislokuota 40 tūkst. pareigūnų

  • Teksto dydis:

Stambule Naujųjų metų vakarą saugumo sumetimais bus dislokuota daugiau nei 40 tūkst. saugumo pajėgų pareigūnų, praėjus metams po mirtino išpuolio naktiniame klube, kur žuvo 39 žmonės, ketvirtadienį sakė Stambulo gubernatorius.

Po pernykščio išpuolio naktiniame klube „Reina“, atsakomybę tada prisiėmė „Islamo valstybės“ (IS) ekstremistų grupuotė, šventinės nuotaikos mieste greičiausiai bus prislopintos, uždraudus viešus renginius keliose populiarių miesto vietų.

Tuo metu Turkijos policija visoje šalyje pastarosiomis dienomis suėmė dešimtis įtariamų džihadistų, nors jokių konkrečių sąsajų su Naujųjų metų švente nėra.

Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas (Vasipas Šachinas) sakė, kad 37 tūkst. policijos pareigūnų ir 4 tūkst. žandarmerijos pareigūnų bus dislokuoti vakare ir naktį iš gruodžio 31 d. į sausio 1 d. saugumui užtikrinti.

„Imamės labai rimtų saugumo priemonių, siekdami užtikrinti, kad mūsų piliečiai, Dievui leidus, Naujuosius metus sutiktų taikiai ir saugiai“, – gubernatorių cituoja naujienų agentūra „Dogan“.

Pasak gubernatoriaus, visoms pramogų vietoms liepta pasirūpinti saugumo pareigūnais, o jeigu saugumo priemonė nepakaks, tuomet bus dislokuota policija.

Atšaukta šventė

Po pernykščio išpuolio manoma, kad 2018-ųjų Naujųjų metų sutikimas bus prislopintas ir pagrindinėse miesto vietose, kur dažniausiai būna gausu švenčiančių žmonių, nebus leidžiami vieši renginiai.

Miesto valdžia uždraudė švęsti Naujuosius metus Taksimo aikštėje, esančioje pačioje Europinės miesto dalies širdyje. Panašios priemonės pritaikytos ir judriame Besiktas rajone, kaip ir Šišlio rajone – Stambulo turtingiausiame prekybos ir gyvenamajame rajone, kuris taip pat dėl saugumo priežasčių atšaukė Naujųjų metų šventę.

Skerdynių „Reina“ naktiniame klube kaltininkas – Uzbekistano pilietis Abdulkadiras Masharipovas (Abdulkadyras Mašaripovas). prisipažinęs, kad veikė IS vardu.

A. Masharipovas pabėgo iš įvykio vietos, bet po 17 dienų trukusių gaudynių buvo suimtas ir gruodžio 11 dieną stojo prieš teismą.

Po išpuolio Turkijos saugumo tarnybos suėmė daugiau įtariamų džihadistų;matyt, pasinaudota informacija, kurią suteikė A. Masharipovas.

Per naujausias kratas Bursos mieste, esančiame į pietus nuo Stambulo, suimti 38 įtariami IS nariai, daugiausia sirai, praneša naujienų agentūra „Dogan“. Dar 7 įtariamieji suimti Stambule ir 17 pietrytiniame mieste Gaziantepe.

Iš 39 žmonių, nužudytų per išpuolį „Reina“ naktiniame klube vos 75 minutės po vidurnakčio Naujųjų metų naktį, 27 buvo užsieniečiai. Tarp jų buvo Libano, Saudo Arabijos, Izraelio, Irako ir Maroko piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių