Spausdinimo mašinėlės „maskuos“ Rusijos saugumiečius

Pasaulyje kilus skandalui dėl Amerikos žvalgybos tarnyboje dirbusio Edwardo Snowdeno paviešintų šnipinėjimo paslapčių, pasirodė pranešimų, jog Rusijos saugumo tarnyba nutarė įsigyti spausdinimo mašinėlių, kad galėtų – kaip buvo įprasta anksčiau – saugoti paslaptis.

Šią žinią patvirtina ir Vokietijos bendrovė – Rusijos saugumiečiai užsakė 20 mašinėlių, spausdinančių kiricila ir lotyniškomis raidėmis.

Ir kompiuterių eroje Vokietijos bendrovė „Olympia“ parduoda iki pusketvirto tūkstančio spausdinimo mašinėlių. Jų užsakė bendrovės, naudojančios senovinę įrangą, kad galėtų užpildyti blankus.

Gavę Rusijos saugumo tarnybos, kuri užtikrina Vladimiro Putino ir jo pareigūnų apsaugą, paraišką vokiečiai nesutriko.

„Atsakėme kaip ir kiekvienam įprastam klientui. Aišku, žinojome, kas užsakovas, bet neturėjome jokių tiesioginių kontaktų nei su agentais, nei su pačiu p. Putinu“, – komentavo bendrovės vadybininkas Andreasas Fostiropulosas.

Pasak jo, Rusijos saugumiečių noras įsigyti spausdinimo mašinėlių yra suprantamas.

„Dabar visi kalba apie šnipinėjimą, duomenų vagystes, tad grįžtama prie įprastų spausdinimo mašinėlių, nes prie jų neįmanoma prijungti nei kabelio, nei pasiklausymo įrangos“, – kalba vadybininkas.

Bendrovė atskleidė, kad Rusijos užsakovai norėtų 20-ies mašinėlių su įprasta drobės juostele, o ne su anglies juostele, spausdinančių kirilica ir lotyniškomis raidėmis.

Anksčiau Rusijos laikraščiai rašė, kad Maskva už vieną mašinėlę mokės po 750 JAV dolerių.

Spausdinimo mašinėlės iki šiol Kremliuje buvo dažniausiai naudojamos rengiant kai kurių oficialių dokumentų pirmuosius variantus ir rašant ataskaitas Vladimirui Putinui. Rusijos saugumo tarnybos šaltiniai tvirtina, kad visos šalies specialiosios tarnybos kartais naudoja elektrines spausdinimo mašinėles ir jas turi pakeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių