Somalis - didžiausia terorizmo grėsmė

Somalis pakeitė Iraką pirmojoje šalių, kur didžiausias teroristų grėsmės pavojus, sąrašo vietoje, rodo bendrovės "Maplecroft" duomenys, kurie taip pat atskleidžia, jog teroro grėsmė didėja Rusijoje, Graikijoje bei Jemene, tačiau mažėja Indijoje ir Alžyre.

Konsultacinės bendrovės ataskaitoje apie naujausią Terorizmo grėsmės indeksą (Terrorism Risk Index - TRI) teigiama, kad Somalyje ir Jemene pavojaus padidėjimas siejamas su "al Qaeda" kovotojų veiksmais, o Rusijoje - su separatistų aktyvumu Šiaurės Kaukaze.

"Maplecroft" duomenimis, laikotarpiu nuo 2009 metų birželio iki 2010 metų birželio Somalyje buvo užfiksuoti 556 teroro aktai, per kuriuos 1 437 žmonės žuvo ir 3 408 buvo sužeisti.
"Somalis yra ekstremalios rizikos šalis pasaulyje", - rašoma ataskaitoje.

"Čia didžiausias su terorizmu susijusių mirčių skaičius. Šalis aplenkė Iraką ir Afganistaną pagal per teroristines atakas žuvusių gyventojų skaičių", - rašoma joje.

Pasak "Maplecroft", didžiausia atsakomybė už smurtą Somalyje tenka islamistų sukilėlių grupuotei "al Shabaab", kuri siejama su tarptautiniu kovotojų tinklu "al Qaeda".

Ši grupuotė pastaruosius trejus metus kovoja su silpna pereinamojo laikotarpio vyriausybe ir dabar kontroliuoja dideles teritorijas šalies pietuose ir centrinėje jos dalyje.

Jemenas susirūpinimą Vakarams kelia dėl to, kad čia aktyviai veikia Osamos bin Ladeno vadovaujamo tarptautinio tinklo regioninė grupuotė, pasivadinusi Arabijos pusiasalio "al Qaeda" (AQAP).

Ši džihadistų grupuotė prisiėmė atsakomybę už pernai Kalėdų dieną Nigerijos studento surengtą nesėkmingą mėginimą virš Detroito susprogdinti JAV keleivinį lainerį.

Didžiausias pavojus tarp Europos šalių kyla Graikijai, kuri iš 57-osios sąrašo vietos pakilo į 24-ąją - šių metų indekse tai didžiausias šuolis, kurį, pasak "Maplecroft", nulėmė kairiojo sparno grupuočių smurtas.

Tuo tarpu Rusiją "Maplecroft" perkėlė į 10-ąją vietą iš 15-osios dėl separatistų ir islamistų aktyvumo protrūkio ir sprogimų Maskvos metro 2010 metų kovą, kai žuvo 40 žmonių.

Pakistanas, kur nuo 2007 metų kovotojų islamistų aukomis tapo daugiau nei 2 tūkst. žmonių, sąraše pakilo į 2-ąją vietą iš 3-čiosios. Afganistanas pasislinko žemyn per dvi pozicijas į 4-ąją eilutę.

Irakas, kur fiksuojama jau mažesnis tarpkonfesinių susirėmimų skaičius, yra 3-čiojoje vietoje.
5-ojoje vietoje sąraše šalių, kuriose didžiausias terorizmo pavojus, yra Palestinos savivalda, 6-ojoje - Kolumbija, 7-ojoje - Tailandas, 8-ojoje - Filipinai, o 9-ojoje - Jemenas.

Didžiosios Britanijos bendrovė "Maplecroft" vertina 196 šalis ir sąrašą sudaro atsižvelgdama į teroro atakų skaičių, dažnumą ir mastą. Taip pat įvertinama galimo didelio aukų skaičiaus tikimybė.


Šiame straipsnyje: Somalisterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių