„Snowdeno pabėgėliai“ iš Honkongo prašo prieglobsčio Kanadoje

  • Teksto dydis:

Pabėgėliai, kurie Honkonge buvo priglaudę buvusį JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininką Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną), nutekinusį didžiulį kiekį slaptų dokumentų, oficialiai kreipėsi į Kanados vyriausybę dėl prieglobsčio, nes jų gyvybėms esą iškilo pavojus, ketvirtadienį pranešė jų advokatai.

Honkonge gyvenantys neturtingi pabėgėliai 2013 metais paslėpė E.Snowdeną savo ankštuose namuose, kai jis pabėgo iš Jungtinių Valstijų, inicijavęs vieną didžiausių informacijos nutekinimo kampanijų per Amerikos istoriją.

Šių pabėgėlių istorijos paaiškėjo tik praėjusių metų pabaigoje, o jų advokatai tvirtina, kad tie žmonės Honkonge ir savo gimtosiose šalyse dabar yra atsidūrę dėmesio centre.

Pabėgėliai teigia, kad Honkongo valdžia yra juos apklaususi konkrečiai dėl jų ryšių su E.Snowdenu.

Tų asmenų advokatai ir kai kurie miesto įstatymų leidėjai sako, kad į du Šri Lankos piliečius, priglaudusius E.Snowdeną savo namuose, nusitaikė į Honkongą atvykę agentai iš jų gimtosios šalies.

Ketvirtadienį kanadietis advokatas Marcas-Andre Seguinas (Markas-Andrė Seginas) žurnalistams sakė: „Tai yra gyvybės ir mirties klausimas.“

Jis yra vienas iš minėtų pabėgėlių teisininkų, Honkonge, Kanadoje ir visame pasaulyje bandančių skleisti informaciją apie jų padėtį.

Pasak teisininkų, jie siekia, kad Kanada apsvarstytų galimybę įsileisti tuos pabėgėlius dėl jų „išskirtinės situacijos“, o ne sukurtų kokį nors precedentą.

Kanada priima gana daug pabėgėlių.

Prieglobsčio prašymas buvo pateiktas Kanados vyriausybei.

„Prašome, kad (imigracijos ministras) paspartintų procesą ir duotų jiems pirmenybę, įvertinęs išskirtinę situaciją“, – sakė M.-A.Seguinas.

„Prie išskirtinio bylos pobūdžio prisideda ir tai, kad į ją įsipainioję ir jos paveikti yra trys pilietybės neturintys vaikai“, – pridūrė jis.

Palikęs savo slėptuvę viename Honkongo viešbutyje, ir bijodamas, kad jį suras, E.Snowdenas tame pačiame mieste slapstėsi pas pabėgėlius, kurie jį priglaudė savo namuose, rūpinosi ir maitino beveik dvi savaites.

Honkongas nėra pasirašęs Jungtinių Tautų konvencijos dėl pabėgėlių statuso ir pats nesuteikia prieglobsčio.

Visgi ten galioja JT Konvencija prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą. Atitinkamas bylas Honkogas nagrinėja remdamasis šiuo pagrindu.

Minėta konvencija taip pat susijusi su bylomis dėl persekiojimo grėsmės.

Bylą ištyrus vyriausybei, ieškinį pateikę asmenys, kuriems yra iškilusi grėsmė būti persekiojamiems, perduodami JT pabėgėlių agentūrai, kuri gali mėginti apgyvendinti juos saugioje trečiojoje šalyje.

Tačiau miesto valdžia sėkmingai pagrindžia vos mažiau nei procentą visų bylų, todėl dauguma pabėgėlių gyvena nuolat būgštaudami, kad gali būti deportuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių