Šnipinėjimu įtariamą lietuvį A. Tamošaitį gins Rusijos paskirtas advokatas

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministerija (URM) patvirtino Maskvoje susisiekusi su šnipinėjimu įtariamu Lietuvos piliečiu Aristidu Tamošaičiu, jis jaučiasi gerai ir nepageidauja keisti Rusijos jam paskirto valstybės advokato.

A.Tamošaitį Lefortovo izoliatoriuje penktadienį aplankė Maskvoje esantis Lietuvos konsulinis pareigūnas, BNS patvirtino Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir ryšių departamento direktorius Giedrius Puodžiūnas.

„Mes taip pat galime patvirtinti jo tapatybę - tai iš tiesų yra Lietuvos pilietis Aristidas Tamošaitis. Pasak Tamošaičio, jo lankymo sąlygos izoliatoriuje yra patenkinamos, nusiskundimų dėl savo fizinės būklės jis neturėjo. Tamošaitis turi Rusijos Federacijos jam paskirtą advokatą, kurio jis neišreiškė noro pakeisti“, - BNS sakė URM atstovas.

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas BNS teigė pats susitikime nedalyvavęs - jį konsulinis pareigūnas informavo, kad su A.Tamošaičiu nebuvo aptariami jam inkriminuojami kaltinimai, jo sulaikymo bei kitos bylos detalės, jis tik paprašė susisiekti su jo artimaisiais ir daugiau jokių ypatingų pageidavimų neturėjo.

„Paklaustas, ar reikia pagalbos dėl advokato, jis pasakė, kad keisti nenori ir kad jį advokatas tenkina. Jis tik paminėjo, kad apie tai galima informuoti artimuosius. Jis pasakė ir artimųjų telefono numerius, (...) taip pat prašė paskambinti tėčiui ir pasakyti, kad viskas gerai - iš to niuanso galima, matyt, spėti, kad jo tėtis serga, ir kad nori, jog jis nesijaudintų“ - telefonu iš Maskvos sakė R.Motuzas.

Anot ambasadoriaus, A.Tamošaičio kalinimo sąlygos, jo paties teigimu, yra patenkinamos, jis kali dvivietėje kameroje su kitu asmeniu.

„Konsulo paklaustas, kokios sąlygos, jis sakė, kad yra televizorius, kad išleidžia pasivaikščioti - yra pasivaikščiojimo valandos nustatytos, jis sakė, kad sąlygos yra patenkinamos (...), jis sakė, kad turi advokatą, kad pasirūpina asmeninėmis reikmėmis, papildoma apranga, maistu - vaisiai, kava buvo paminėti“, - teigė diplomatas.

Ambasadorius tvirtino nežinantis, ar sulaikytam Lietuvos piliečiui bus suteikta galimybė susisiekti su artimaisiais, taip pat nėra aišku, kada bus nagrinėjamas jo gynėjų pateiktas skundas dėl suėmimo.

Kaip vėliau penktadienį agentūrą „Interfax“ informavo Maskvos miesto teismo atstovė Julija Skotnikova, advokato pateiktą skundą dėl A.Tamošaičio suėmimo teismas nagrinės birželio 16 dieną.

A.Tamošaičiui paskirtas valstybės advokatas Anatolijus Abricovas.

R.Motuzas tvirtino, kad „yra įprastinė praktika“, kai kitoje valstybėje rimtais nusikaltimais įtariamą asmenį gina tos šalies advokatas, taip pat ir skiriamas valstybės.

„Praktika yra natūrali - veikia tas principas, kad žino geriau šalies įstatymus, skiriasi ir teisė“, - paaiškino R.Motuzas. Jis taip pat pridūrė, kad yra tarptautinės konvencijos, kad kiekviena valstybė suteikia advokatą nemokamai, bet jei jis juo nepasitiki, jis gali samdyti kitą.

„Mes kartu seksime bylos eigą ir palaikysime ryšį - dabar žinome kontaktus, žinome ir gynėjo, ir tardytojo koordinates“, - pridūrė diplomatas.

URM kol kas nepatvirtina Rusijos pateiktų duomenų, kad A.Tamošaitis dirbo Antrajame operatyvinių tarnybų departamente.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) gegužės 20-ąją pranešė išvakarėse Maskvoje su įrodymais sulaikiusi Lietuvos žvalgybininką, kai šis esą gavo slaptos informacijos iš Rusijos piliečio. Pranešama, kad lietuvis neva prisipažino dirbantis Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. Jis uždarytas į areštinę.

Vyras suimtas dviem mėnesiams - lietuvio advokatas A.Abricovas šią savaitę apskundė šią kardomąją priemonę.

A.Tamošaitis buvo suimtas praėjus trims savaitėms, kai Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu FSB įtariamas Rusijos pilietis.

Lietuvos krašto apsaugos ministerijos atstovai nepatvirtino, kad A.Tamošaitis dirbo Lietuvos karinėje žvalgyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių