Smarkiai padidintos degalų kainos įžiebė meksikiečių protestus

  • Teksto dydis:

Šimtai piktų meksikiečių sekmadienį surengė maršą Meksike protestuodami prieš smarkiai išaugusias degalų kainas.

Žmonės piktinosi prezidentu Enrique Pena Nieto (Enrike Penja Njetu), kurio vyriausybė praėjusią savaitę pranešė, jog benzino kaina nuo sausio 1 d. bus padidina net 20 proc. iki 88 JAV dolerio centų, o dyzelinas brangs 16,5 proc. iki 83 centų.

Prezidentas taip pat pažadėjo, kad dėl nuo 2014 metų vykdomos reformos, kuri nutraukė septyni dešimtmečius trukusį valstybinės kompanijos „Pemex“ monopolį, degalų kainos galiausiai sumažės.

Meksikos valdžia ketina nutraukti subsidijas ir nuo kovo leisti rinkai diktuoti kainas. Tačiau eiliniai meksikiečiai jau dabar jaučia sprendimų pasekmes.

„Po šios žinios apie benziną nebežinau, ar daugiau iškęsime, – sakė namų šeimininkė Dulce Maria Coeta (Dulsė Marija Koeta). – Jau dabar minimalaus atlyginimo nebepakanka maisto produktams. O dabar bus dar blogiau.“

Praėjusią savaitę meksikiečiai užplūdo degalines, kad galėtų įsipilti degalų prieš jų pabrangimą. Dėl to kai kuriose degalinėse baigėsi degalai.

Meksikos ekonomikai itin pakenkė smukusios naftos kainos bei kritęs peso kursas, jautriai sureagavęs į Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimų JAV prezidentu. Dėl to šalies valdžiai reikia karpyti šalies biudžetą.

Degalų rinkos liberalizavimas Meksikoje turėjo prasidėti tik 2018 metais, tačiau valdžia nusprendė planus paankstinti.


Šiame straipsnyje: degalaidegalų kainosMeksika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių