Slovėnijos prezidentu perrinktas B. Pahoras

  • Teksto dydis:

Sekmadienį vykusiame antrajame Slovėnijos prezidento rinkimų ture šalies vadovu buvo perrinktas Borutas Pahoras, rodo duomenys, gauti suskaičiavus 99,9 proc. balsų.

Valstybinė šalies naujienų agentūra STA pranešė, jog buvęs premjeras, centro – kairiųjų kandidatas B. Pahoras yra surinkęs 52,94 proc. balsų. Jo konkurentas, buvęs komikas Marjanas Šarecas turi 47,06 proc. balsų. Rinkimuose dalyvavo 40,1 proc. gyventojų.

Prieš dvi savaites vykusiame pirmajame rinkimų ture B. Pahoras surinko 47,1 proc. balsų.

Nedidelėje Europos Sąjungos (ES) šalyje Slovėnijoje prezidento galios yra simbolinės.

Žiniasklaidos pavadintas „Instagram'o prezidentu“ buvęs modelis B. Pahoras vykdydamas kampaniją keliavo aplink šalį, bendravo su savo šalininkais ir socialiniame tinkle „Instagram“ dalinosi nuotraukomis ir vaizdo medžiaga su 40 tūkst. savo sekėjų.

Visgi prezidento kritikai vadina jį „barbe“, o pirmasis Slovėnijos prezidentas Milanas Kucanas apkaltino B. Pahorą sumenkinus šalies vadovo vaidmenį ir panaudojus jį savireklamai.

B. Pahoras ministro pirmininko pareigas paliko 2011 metais, kai jo Vyriausybė žlugo, Slovėniją drebinant pasaulinei ekonominei ir finansų krizei. Kitais metais jis netikėtai laimėjo šalies prezidento rinkimus.

Šiuo metu Slovėnijos ekonomika yra viena iš sparčiausiai augančių visoje ES, 2018 metais jai prognozuojamas 4 proc. bendrojo vidaus produkto augimas.

Pasveikino Lietuvos vadovė

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Slovėnijos Respublikos Prezidentą Borutą Pahorą perrinkimo Slovėnijos Prezidentu proga ir palinkėjo visokeriopos sėkmės toliau einant šias svarbias ir atsakingas pareigas.

Sveikinimo laiške šalies vadovė pabrėžė, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuva ir Slovėnija ypač sutvirtino savo partnerystę ne tik kartu dirbdamos Europos Sąjungoje ir NATO, bet ir plėsdamos dvišalius ryšius.

Valstybės vadovė išreiškė viltį, kad per antrąją Slovėnijos Prezidento kadenciją Lietuva ir Slovėnija toliau sėkmingai vystys abiejų šalių žmonių dialogą, o artimas bendradarbiavimas saugumo ir europinės darbotvarkės klausimais sustiprins žemyną, atvers naujų galimybių mūsų piliečiams ir visiems europiečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių