Slovėnija ir Kroatija uždraudė migrantų tranzitą per savo teritoriją

  • Teksto dydis:

Slovėnija ir kaimyninė Kroatija nuo trečiadienio nebeleis daugumai migrantų kirsti savo teritorijos, tokiu būdu uždarydamos vadinamąjį Balkanų maršrutą, kuriuo jau pasinaudojo šimtai tūkstančių žmonių, norinčių pradėti naują gyvenimą Europoje, pranešė pareigūnai.

Šis naujausias posūkis Europos migrantų krizėje gali sukelti domino efektą Balkanų valstybėse: Serbija jau užsiminė paseksianti Liublianos pavyzdžiu, tikriausiai taip pat pasielgs ir Makedonija.

Pagrindinis maršrutas, kuriuos naudojosi daugybė migrantų, norinčių gauti prieglobstį arba užsitikrinti geresnes ekonomines perspektyvas šiaurinėse Europos šalyse, buvo blokuotas kitą dieną po to, kai Europos Sąjunga ir Turkija preliminariai susitarė dėl plano, turinčio sušvelninti šią krizę. jis numato, kad Turkija priims atgal visus neteisėtus migrantus, atplaukusius iš Turkijos į Graikiją.

ES pareigūnai gyrė pirmadienį sudarytą susitarimą su Ankara kaip svarbų proveržį, bet Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros vadovas išreiškė abejonių dėl jo teisėtumo, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ sakė, kad tas planas „sudavė mirtiną smūgį teisei prašytis prieglobsčio“.

Slovėnijos vidaus reikalų ministerija antradienio vakarą paskelbė, kad nuo vidurnakčio (1 val. Lietuvos laiku) per sieną bus praleidžiami tik „užsieniečiai, atitinkantys įvažiavimo į šalį reikalavimus“, norintieji pasiprašyti prieglobsčio ir migrantai, atrenkami „kiekvienu konkrečiu atveju, vadovaujantis humanitariniais principais ir laikantis Šengeno zonos taisyklių“.

Kita ES narė Kroatija, kur nėra Šengeno zonos narė, nurodė paseksianti Slovėnijos pavyzdžiu ir nuo vidurnakčio nebeleisianti daugumai migrantų kirsti šalies teritorijos.

Kroatija, kuri jau anksčiau sumažino per dieną į šalį įleidžiamų asmenų skaičių, nuo šiol įsileis tik migrantus, turinčius galiojančias vizas.

Serbija nurodė, kad po Slovėnijos žingsnio Belgradas „derins visas priemones su Europos Sąjunga“ ir įves tokius pačius suvaržymus prie sienų su Makedonija ir Bulgarija.

Slovėnija ir Serbija kartu su Austrija, Kroatija ir Makedonija pastarosiomis savaitėmis dramatiškai sumažino įsileidžiamų migrantų skaičių, todėl apie 36 tūkst. jų įstrigo Graikijoje prie sienos su Makedonija, nebegalėdami tęsti kelionės.

Makedonija pareiškė, kad įsileis tik tiek migrantų, kiek jų bus praleista per kaimyninę Serbiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Džiugu

Džiugu portretas
kai kurios valstybės įgauna proto:))

ww

ww portretas
Seniai laikas ta padaryti. Galejo is karto atrusiuoti tikruosius karo pabegelius,o tuos vadinamuosius ekonominius - vyti is kur atejo. Tegul patys ismoksta dirbti ir uzsidirbti,o ne atsisesti Europos valstybems ant sprando. Bet cia,panasu,padekoti reikia Merkel del jos neatsakingai pasakytos frazes,kad visiems pabegeliams atsiras vietos.Stai dabar ir matom padarinius. Gal tas antpludis nebutu toks didelis,jeigu is karto butu atsijuojami ekonominiai pabegeliai. Bet,kaip sakoma,geriau veliau negu niekada.

mes jų nenorim

mes jų nenorim portretas
Ne tik kad neįsileisti,bet ir visur skelbti,kad jų nepriims ES jokia valstybė,aiškinti,kad nesiveržtų.Juk matom ką kalba nelegalai,kai žurnalistai kalbina,jų protas yra neišsivystęs ir pagal jų supratimą jiems visi turi kažką duoti,visa ES skolinga,,,Visus grąžinti atgal,tegu dirba ir kuria gerovę savo žemynuose.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių