Škotijos lyderė sieks naujo referendumo dėl nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Škotijos lyderė pirmadienį išryškino naują sukrečiantį posūkį Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos (ES), vadinamojo „Brexit“, dramoje – ji paskelbė sieksianti per ateinančius dvejus metus naujo referendumo dėl regiono nepriklausomybės, nes Britanija traukia Škotiją prieš jos valią lauk iš ES.

Vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin) žadėjo greitai imtis veiksmų, kad škotų rinkėjams būtų suteikta nauja galimybė pasitraukti iš Jungtinės Karalystės, nes Škotija verčiama dalyvauti „kietajame Brexit'e“, dėl kurio škotai nebalsavo. Britai birželio 23-osios referendumu nusprendė trauktis iš ES, bet škotai 62 proc. prieš 38 proc. balsavo už pasilikimą Bendrijoje.

Škotija neturi būti „vedama keliu, kuriuo mes nenorime eiti, neturėdama pasirinkimo (galimybės)“, sakė N. Sturgeon.

Škotijos vadovei kalbant Edinburge, Didžiosios Britanijos parlamentas toliau tvirtino įstatymo projektą dėl „Brexit“, kuris leis Jungtinei Karalystei po kelių dienų oficialiai pradėti išstojimo iš ES procesą.

Pasak N.Sturgeon, ji prašys Škotijos parlamento kitą savaitę pradėti organizuoti referendumą, kuris galėtų įvykti 2018 metų rudenį – 2019 pavasarį. Iki to laiko bus aiškios Didžiosios Britanijos skyrybų su ES detalės ir Škotijos rinkėjai galės padaryti „sąmoningą pasirinkimą“, sakė ji.

Šiam referendumui dar turi pritarti Britanijos vyriausybė. Pirmadienį ji savo planų dar neatskleidė, tačiau pareiškė, kad referendumas dėl nepriklausomybės „būtų skaldantis ir sukeltų didelį ekonominį neapibrėžtumą pačiu blogiausiu įmanomu laiku“.

Britanijos vyriausybės pranešime sakoma, kad ji sieks „ateityje partnerystės su ES, kuri būtų naudinga visai Jungtinei Karalystei. JK vyriausybė derėsis dėl tokios sutarties, bet mes tai darysime atsižvelgdami į visų JK tautų interesus“.

2014-aisiais vykusiame referendume Škotijos rinkėjai 55 proc. prieš 45 proc. pasisakė prieš nepriklausomybę. Dabar N. Sturgeon tvirtina, kad Jungtinės Karalystės sprendimas trauktis iš ES „įnešė esminių pokyčių aplinkybėse“.

N. Sturgeon sakė mėginusi ieškoti kompromiso su Didžiosios Britanijos premjerės Theresa May (Tereza Mei) vyriausybe, bet buvusi sutikta „mūrine nesutaikomumo siena“.

N. Sturgeon siekia tokios sutarties, kuri leistų Škotijai išlikti Europos bendrojoje rinkoje ir muitų sąjungoje. Pasak pirmosios ministrės, ji įsitikino, kad T.May siekia „kietojo Brexit'o“, pagal kurį Didžioji Britanija netektų lengvatų, kurios yra labai svarbios daugeliui šalies verslininkų.

„Aš nenusigręžiu nuo būsimų diskusijų, jeigu JK vyriausybė apsigalvotų“, – sakė ji.

N.Sturgeon nebijo rizikuoti. Nors „Brexit“ perspektyvos sustiprino paramą Škotijos nepriklausomybei, apklausos nerodo, kad Škotijos lyderę palaikytų rinkėjų dauguma. Be to, nėra jokių garantijų, kad ES leis nepriklausomai Škotijai likti jos nare.

Liberalų demokratų lyderis Timas Farronas (Timas Faronas) perspėjo, kad Škotija gali atsidurti pačioje blogiausioje įmanomoje padėtyje – už Jungtinės Karalystės ir už ES ribų.

Paklausta, ar atsistatydintų pralaimėjusi referendumą, N. Sturgeon atsakė, kad neketina pralaimėti.

„Kartais politikoje reikia daryti tai, ką manai esant teisinga, – sakė ji. – Manau, kad teisinga yra Škotijai turėti galimybę rinktis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių