Škotijos lyderė inicijavo naują kampaniją už regiono nepriklausomybę

  • Teksto dydis:

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sturdžen) penktadienį inicijavo naują didelį tyrimą dėl krašto suverenumo ir pareiškė, kad Didžiosios Britanijos apsisprendimas trauktis iš Europos Sąjungos pakeitė sąlygas, egzistavusias 2014 metais, kai Škotija referendume nubalsavo prieš savo nepriklausomybę.

„Brexit“ (Britanijos išstojimas iš ES) iš naujo iškelia nepriklausomybės klausimą ... Tai sudarytų sąlygas mums patiems nuspręsti savo likimą“, – pasakė N.Sturgeon deputatams iš saviškės Škotijos nacionalinės partijos (SNP), pritarančios atsiskyrimui nuo likusios Jungtinės Karalystės.

Centro kairiųjų pažiūrų lyderė N.Sturgeon sakė, kad apklausa bus atliekama internetu, taip pat bus apklausti SNP nariai. Bus siekiama, kad savo nuomonę pareikštų bent 2 mln. žmonių – maždaug pusė Škotijos rinkėjų.

Tyrimo rezultatai turėtų būti paskelbti iki lapkričio 30 dieną minimos Škotijos globėjo Šv.Andriejaus dienos.

„Manau, teisinga, kad mūsų partija dabar vadovautų naujam pokalbiui apie nepriklausomybę. Debatai bus nauji, o ne 2014-ųjų pakartojimas“, – sakė ji.

Škotai labai nesutaria šiuo klausimu: penktadienį paskelbti naujos tinklalapio „YouGov“ apklausos rezultatai parodė, kad 54 proc. jų nepritaria nepriklausomybei, o 46 proc. – pritaria.

Per Škotijos nepriklausomybės referendumą 55 proc. prieš 45 proc. buvo nubalsuota likti Jungtinės Karalystės dalimi.

Visgi N.Sturgeon sakė mananti, kad atsiskyrimo šalinininkų padaugės, kai tik pasireikš „Brexit“ poveikis. Ji įrodinėjo, kad dėl Britnijos pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos silpnumo centro dešinioji Konservatorių partija gali dar dešimtmečius išlikti valdžioje.

Konservatorių vyriausybės nesugebėjimą pasirengti išstojimo šalininkų pergalei birželį įvykusiame referendume ji pavadino neapgalvotu ir neatsakingu, taip pat perspėjo, kad toks rezultatas labai pakenks Škotijos ekonomikai.

„Nesu pasirengusi be kovos stovėti ir žiūrėti, kaip visa tai vyksta“, – sakė N.Sturgeon.

Ji pridūrė sieksianti, kad Londonas perduotų Škotijai papildomų įgaliojimų ir kad būtų išsaugoti ryšiai su ES, labai svarbūs verslui ir universitetams.

Kreipdamasi į Britanijos ministrę pirmininkę Theresą May (Teresą Mei), N.Sturgeon sakė: „Jūs neturit aiškaus mandato išvesti kokią nors JK (Jungtinės Karalystės) dalį iš (ES) bendrosios rinkos.“

T.May yra pareiškusi nepritarianti Škotijos nepriklausomybei ir pažadėjusi įtraukti Škotiją į derybas dėl Britanijos būsimų santykių su ES.

Britanija referendume 52 proc. balsų nusprendė išstoti iš ES, o už tolesnę narystę balsavo 48 proc. rinkėjų). Tuo tarpu Škotijoje 62 proc. rinkėjų balsavo, kad šalis liktų ES nare, o 38 proc. – už išstojimą iš jos.

Paaiškėjus rezultatams, N.Sturgeon po kelių valandų pareiškė, kad naujas referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės yra „labai tikėtinas“, bet naujam plebiscitui reikalingas oficialus Britanijos nacionalinio parlamento sutikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių