Skelbiami pirmieji apklausų rezultatai Rusijoje: pirmauja V. Putino partija

  • Teksto dydis:

Rusai vėlai šeštadienį pradėjo balsuoti parlamento rinkimuose, per kuriuos savo dominavimą turėtų išlaikyti prezidentui Vladimirui Putinui lojalios partijos, nors Kremlius po masinių praėjusio karto protestų daro rinkimų „švarinimo“ šou. Tuo metu pranešama apie itin žemą rinkėjų aktyvumą.

Rusijos Centrinis rinkimų komitetas (CRK) sekmadienio vakare paskelbė pirminius rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatus. Jie beveik nesiskiria nuo kiek anksčiau paskelbtų „Exit polls“ duomenų.

Preliminariais duomenimis, Vladimiro Putino ir Dmitrijaus Medvedevo „Vieningoji Rusija“ gavo 44,15 proc. balsų. Antroje vietoje – Vladimiro Žirinovskio Liberalų demokratų partija (18,39 proc.). Trečioje – Genadijaus Ziuganovo vadovaujama Komunistų partija (17,24 proc.). Į Dūmą taip pat pateks Sergejaus Mironovo vadovaujama „Teisingoji Rusija“ (6,24 proc.). Rinkimuose balsą atidavė 39,37 proc. rinkėjų. Maskvoje ir Sankt Peterburge užfiksuoti aktyvumo antirekordai – sostinėje balsavo vos 29 proc., Sankt Peterburge – 16 proc.

Anksčiau „Exit polls“ (po balsavimų atliktos apklausos) rodė, kad Vladimiro Putino „Vieningoji Rusija“ gali tikėtis 44,5 proc. balsų, Rusijos liberaldemokratų partija – 15,3 proc., Komunistų – 14,9 proc., „Teisingoji Rusija“ – 8,1 proc. Kitos partijos neturėtų peržengti 5 proc. slenksčio.

Bene labiausiai bijoma masinių protestų – puikiai prisimenami tie, kurie vyko po praėjusių parlamento rinkimų 2011 metais, kai dešimtys tūkstančių žmonių dėl įrodymų apie suklastotus biuletenius išėjo į gatves. Stengiantis pastiprinti rinkimų teisėtumą, į skandalus įsivėlusį ankstesnį rinkimų vadovą pakeitė žmogaus teisių gynėja Ela Pamfilova, kuri rūpinasi, kad būtų eliminuoti akivaizdžiausi rinkimų sukčiavimo atvejai.

Rusijos piliečiai savo balsą Dūmos rinkimuose galėjo atiduoti ir Lietuvoje, kur įrengtos keturios rinkimų apylinkės: Rusijos federacijos ambasadoje Vilniuje, taip pat Klaipėdoje, Šiauliuose ir Visagine. Rusijos federacijos ambasadoriaus teigimu, Lietuvoje gyvena apie 16 tūkstančių Rusijos piliečių, 10 tūkstančių turi balsavimo teisę.

Vilniuje kalbintų žmonių nuomonės išsiskyrė: vieni savo balsą atidavė prezidentui Vladimirui Putinui palankiai partijai „Vieningoje Rusija“, kiti, nors ir netikėdami, kad kas nors pasikeis, sakė balsavę už permainas.

Pažeidimų tūkstančiai

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas, Dūmos rinkimus stebintis Visuomeniniame rinkimų štabe, sako, kad aktyvumas, palyginti su praėjusiais rinkimais, itin mažas. Ir nors gerinant santykius su Vakarais bandoma sudaryti demokratiškų rinkimų įspūdį, pažeidimų fiksuota tūkstančiais.

„Mažas aktyvumas yra. Pažeidimų pranešama labai įvairių. Vien Maskvos srityje iki 15 valandos buvo fiksuota apie 6000. Žinoma, ne visi jie gal pasiteisins, bet esminiai pažeidimai. Išlieka problema su karininkais, jie ne visur gali balsuoti, problemų ligoninėse, įkalinimo įstaigose ir su tais, kurie turi laikiną leidimą čia gyventi. Su žurnalistais buvo problemų, kai kur jų neįleido ir panašiai“, – sakė Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

A. Navalno partijai dalyvauti neleista

Toli gražu ne visoms Kremlių kritikuojančioms partijoms leista dalyvauti rinkimuose. Tarp jų – ir oficialiai neregistruota Pažangos partija, kurios lyderis garsus opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas. Interviu LRT televizijos žurnalistui Olegui Kurdiukovui jis pareiškė, kad to, kas šiandien vyksta Rusijoje, nelaikąs rinkimais.

„Daug žmonių, iš kurių faktiškai atimta rinkimų teisė... Dabar Kremliaus machinacijos kitokios – ne klastoti rinkimų rezultatus ar primesti biuletenių. Jie tiesiog neleidžia mums dalyvauti rinkimuose, tiems, kurie iš tikrųjų gali pakeisti padėtį. Todėl rinkimai iš anksto aiškūs, daugelis žino, kokie bus rezultatai, kokios partijos pateks, kiek gaus balsų, kas nepateks – žinome, kokia bus Dūma. Nes pats procesas, kurio negaliu pavadinti rinkimais, organizuojamas taip, kad būtų išlaikyta esama padėtis“, – teigia A. Navalnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Nes laikyti lavoną viešai yra būtent barbarizmas, todėl visas pasaulis turi reikalą su barbarizmu, todėl reikia jai duoti kui daugiau riebių sankcijų kol bent ne pasitrauks iš savo ukupuotų teritorijų !.

DJ

DJ  portretas
Pederastų partija vėl eilinį kartą save išrinko ir čia jokia naujiena, vadinasi Rusija toliau lindės komunizmo-pederadtizmo baloje dar mažiausiai šimtą metų, juk savo glavniausią pederastą sifilitiką Leniną jo lavoną toliau laiko raudonoje aikštėje tuom patvirtindami, kad toliau Rusijoje toliau klestės barbarizmas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių