Skelbiamas Europos ekonomikos gelbėjimo planas

Pasaulinei finansų krizei peraugus į daugelio valstybių ekonomikos nuosmukį Europos Komisija šiandien skelbia Europos ekonomikos gelbėjimo planą. Jame teigiama, kad būtinos skubios ir veiksmingos priemonės, kitaip recesija bus ilga ir sunki.

Europos Komisija ketina siūlyti sušvelninti valstybės paramos taisykles, leidžiant šalių vyriausybėms teikti garantijas, kad bankai "atsiblokuotų" ir nebebijotų teikti paskolų smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurios yra ES ekonomikos pamatas, pranešė Lietuvos radijas.

Tuo pačiu tikslu Europos Komisija ragina Europos investicijų banką smulkaus ir vidutinio verslo paskoloms finansuoti skirti 30 mlrd. eurų iki 2011 m. Europos Komisijos planas akcentuoja, jog ES šalys turi koordinuoti savo antikrizinius veiksmus, kad nepažeistų viena kitos interesų.

Pabrėžiama, kad nėra ir negali būti vieno plano visiems. Pasak komisijos ekspertų, jei Jungtinė Karalystė mano, kad PVM mažinimas iki minimalios ES nustatytos 15 proc. ribos bus veiksmingas, tai nereiškia, kad tą patį turi daryti Vokietija.

Europos Komisija ragina šalis nares labiau išnaudoti Europos socialinį fondą pasitinkant galimą bedarbių bangą ir efektyviau rengiant žmones perkvalifikavimui. Taip pat patariama, priklausomai nuo kiekvienos šalies socialinės sistemos, laikinai sumažinti darbuotojų socialinių draudimo įmokas, kurias moka darbdavys. Tai esą būtų efektyvus būdas išsaugoti darbo vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių