Skaudus UNESCO kirtis Izraeliui

Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) patvirtino rezoliuciją, kuria Izraelis įvardytas "okupuojančia galia", trukdančia musulmonams patekti į Al Aksos mečetės kompleksą – trečiąją iš švenčiausių islamo vietų.

Rezoliuciją "dėl okupuotos Palestinos" šią savaitę pateikė Alžyras, Egptas, Libanas, Marokas, Omanas, Kataras bei Sudanas. Ją patvirtino vykdomoji UNESCO valdyba, o praėjusią savaitę ji buvo patvirtinta komitetų lygiu.

Izraelį piktina tai, kaip rezoliucijoje apibūdinamas Jeruzalės senamiestis, šventas ir musulmonams, ir žydams. Dėl to Izraelis įšaldė bendradarbiavimą su Paryžiuje įsikūrusia organizacija, prižiūrinčia į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktus objektus.

Pripažindama Jeruzalės senamiesčio svarbą "trims monoteistinėms religijoms" – islamui, judaizmui ir krikščionybei – rezoliucija šią vietą vadina musulmonišku pavadinimu – Al Aksa arba Al Haram al Šarifu. Tuo metu žydai šią vietą vadina Šventyklos kalnu, kuriame kadaise stovėjo Pirmoji ir Antroji šventyklos – švenčiausios judaizmo vietos.

Palestiniečių ambasadoriaus UNESCO pavaduotojas Mouniras Anastasas pasveikino rezoliucijos priėmimą. Jis teigė turįs vilties, kad ji paskatins Izraelio valdžią "nutraukti savo pažeidinėjimus", ypač kasinėjimus šventojoje vietoje ir aplink senamiestį. O Izraelio ambasadorius UNESCO Carmelis Shama Hacohenas apkaltino palestiniečius žaidimais.

"Ne šioje vietoje reikia spręsti problemas tarp šalių ir tautų", – pažymėjo jis.

Balandį UNESCO priėmė rezoliuciją, smerkiančią "Izraelio agresiją ir neteisėtas priemones prieš tikėjimo laisvę ir musulmonų prieigą prie Al Aksos mečetės". Šiame dokumente taip pat neminima, kad žydai šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu. Tąsyk Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pasisiūlė JT darbuotojams surengti Izraelyje žydų istorijos seminarą.

2011 m. Palestina buvo priimta į UNESCO kaip šios organizacijos narė. Reaguodamos į tai JAV sustabdė savo narystės įnašų mokėjimą.

Al Aksos mečetės kompleksas užima 14 ha plotą pietrytiniame Jeruzalės senamiesčio pakraštyje. Jeruzalės senamiestį Izraelis užėmė per 1967 m. Šešių dienų karą, o vėliau jį aneksavo, ko niekada nepripažino tarptautinė bendruomenė. Izraelis visą Jeruzalę laiko savo nedaloma sostine, o palestiniečiai rytinę jos dalį mato būsimos Palestinos valstybės sostine.


Šiame straipsnyje: UNESCOIzraelisPalestina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių