Skandinavija diskutuoja dėl griežtesnių įstatymų prieš seksualinius nusikaltimus

  • Teksto dydis:

Per pasaulį nusiritus #metoo kampanijai, Skandinavijos šalys diskutuoja dėl griežtesnių įstatymų prieš seksualinius nusikaltimus.

„Seksas turi būti savanoriškas. O jei jis yra ne savanoriškas, tai jis yra neteisėtas“, - kalėdinėje kalboje pareiškė Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas.

Švedija nori įstatymu įtvirtinti, kad ateityje reikėtų aktyviai prašyti leidimo lytiniams santykiams. Tai reiškia, kad abu partneriai privalės tam aiškiai duoti sutikimą. Priešingu atveju grės bausmė už išprievartavimą, jei ir nebus pastebimo ginčo ar smurto. Naujas „sutikimo įstatymas“ turėtų įsigalioti liepą. Jį priėmus, kaip išprievartavimas bus įvardijama daugiau seksualinių veiksmų nei iki šiol.

Švedijos premjeras kalbėjo apie „istorinę reformą“, kurią palaiko visos parlamentinės partijos. Vyriausybė, pasak S. Lofveno, tikisi, kad įstatymas pakeis ir vyrų mąstymą. Jie esą turi išmokti, kad moterų negalima įkalbinėti seksui. Švedijoje kitais metais numatyti parlamento rinkimai.

Norvegijoje opozicija ir žmogaus teisių iniciatyvos taip pat reikalauja tokio įstatymo. Tačiau panašus pasiūlymas, nepaisant pozityvių nuotaikų, čia įšaldytas, kritikavo „Amnesty Norge“. „Vyriausybė parodė mažai susidomėjimo rimtai kovoti su prievartavimu“, - Norvegijos naujienų agentūra NTB citavo organizacijos atstovę. Tačiau #metoo kampanija esą rodo, kaip tai reikalinga.

Ir Danijoje opozicija reikalauja griežtesnių įstatymų, kurios suteiktų moteriai daugiau galių. Daugelis moterų esą nesikreipia dėl priekabiavimo, nes nemano, kad tokie kaltinimai bus tiriami. Tačiau būtinas ir atsargumas, kad toks pasiūlymas netaptų juokingas, sakė socialdemokratų atstovė agentūrai „Ritzau“. „Priešininkai sakys, kad dabar prieš išjungiant šviesą reikės savo mylimosios parašo“, - teigė ji.

Feministiškose Skandinavijos šalyse kampanija prieš seksualinius nusikaltimus sukėlė ypač dideles bangas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fuba

Fuba portretas
Visus prievartautojus ir iskrypelius reikia kastruoti.

R.

R. portretas
Skandinavija tai ne Lietuva. LT ilgametis seksalinis vaikų išnaudojimas--3m. salyginai. Viešvilė ir t.t.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių