Buvęs Vokietijos prezidentas stojo prieš teismą dėl korupcijos

  • Teksto dydis:

Buvęs Vokietijos prezidentas Christianas Wulffas (Kristianas Vulfas) ketvirtadienį stojo prieš teismą dėl kaltinimų korupcija, kuriame mėgins susigrąžinti gerą vardą ir atsikratyti įtarimų, prisidėjusių prie to, kad jis buvo priverstas palikti valstybės vadovo postą.

Ch.Wulffas yra pirmasis buvęs Vokietijos valstybės vadovas, kuriam tenka stoti prieš teismą dėl jam pareikštų kaltinimų.

„Esu visiškai tikras, jog išsklaidysiu visus kaltinimus, nes visuomet elgiausi deramai eidamas pareigas“, – sakė buvęs prezidentas žurnalistams prie Hanoverio apygardos teismo.

2012 metų vasarį iš prezidento posto pasitraukęs Ch.Wulffas netiesiogiai užsiminė galintis grįžti į viešąjį gyvenimą, kai pareiškė, jog norėtų atsidėti „dalykams, kurie visuomet buvo artimi mano širdžiai“.

54 metų Ch.Wulffas kaltinamas tuo, jog prieš penkerius metus, eidamas Žemutinės Saksonijos premjero pareigas, leido draugui kino prodiuseriui per apsilankymą Miunchene padengti dalį jo kelionės išlaidų, o vėliau padėjo jam gauti finansinę paramą vienam kino projektui.

Visuomenė nėra vieningos nuomonės dėl Ch.Wulffo bylos, nes suma, dėl kurios teisiamas buvęs valstybės vadovas, yra kiek didesnė nei 700 eurų.

Komentatoriai svarsto, ar dėl to buvo verta pradėti 22 dienas truksiantį teismo procesą, kuris turėtų baigtis kitų metų balandį ir kuriame parodymus duos 46 liudininkai.

Populiariausio Vokietijos bulvarinio laikraščio „Bild“ redaktorius, kurio paskelbta informacija įžiebė didesnio masto korupcinį skandalą dėl Ch.Wulffo, ketvirtadienį klausė, ar iš tiesų galima už tokią sumą nusipirkti žemės premjerą, pridūręs, kad buvęs prezidentas „jau sulaukė pakankamai griežtos bausmės“.

Laikraščio vedamajame taip pat buvo klausiama, ar prokurorai nėra „smulkmeniški ir užsispyrę“, siekdami bet kokia kaina įrodyti, kad buvo padarytas nusižengimas, ir taip po laiko pateisinti sprendimą pradėti oficialų tyrimą, privertusį Ch.Wulffą gėdingai pasitraukti.

Teismo proceso metu bus nagrinėjamos detalės, susijusios su Ch.Wulffo 2008 metų kelione į Miuncheną, kur jis dalyvavo kino festivalyje ir alaus šventėje „Oktoberfest“, bei sąskaitos, kurias apmokėjo taip pat teisiamas Ch.Wulffo bičiulis kino prodiuseris Davidas Groenewoldas (Davidas Grėnevoldas).

Prokurorai tvirtina, kad D.Groenewoldas apmokėjo dalį Ch.Wulffo sąskaitų už viešbučio numerį, auklės paslaugas ir maitinimą restorane. Buvęs prezidentas tikina nežinojęs, kad tuo metu bičiulis apmokėjo dalį jo sąskaitų, o kai tai išsiaiškino, gražino skolą grynaisiais pinigais.

Jei bus pripažintas kaltu, Ch.Wulffui gresia iki trejų metų kalėjimo arba bauda.

Kaltinimai Ch.Wulffui ir D.Groenewoldui buvo sušvelninti.

Iš pradžių prokurorai juos kaltino korupcija ir kyšininkavimu – rimtesniais nusikaltimais, už kuriuos numatyta iki penkerių metų kalėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių