Skandalų lydima Pietų Korėjos prezidentė keičia ministrų kabinetą

  • Teksto dydis:

Keblioje padėtyje atsidūrusi Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) trečiadienį pakeitė savo premjerą ir du kitus ministrų kabineto narius, mėgindama suvaldyti įsiplieskusį politinį skandalą.

Šis žingsnis buvo dalis planuoto vyresniųjų valstybės tarnautojų ir ministrų kabineto pertvarkymo, kuriuo siekiama sukurti „neutralų“ kabinetą iš įvairių politinių partijų atstovų bei išsklaidyti visuomenės pyktį, nukreiptą prieš prezidentę ir jos administraciją.

Park Geun-hye politinės audros sūkuryje atsidūrė dėl jai mestų kaltinimų. Pasak jų, valstybės vadovė leido vienai savo asmeninei draugei, neužimančiai jokio posto vyriausybėje, kištis į valstybės reikalus.

Pastaroji moteris, Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), šiuo metu yra apklausiama prokurorų dėl savo ryšių su prezidente, numanomo piktnaudžiavimo įtaka ir sukčiavimo.

Prezidentės atstovė sakė, kad premjeras Hwang Kyo-ahnas (Vang Kjoanas) buvo pakeistas „dėl esamos situacijos“ ir pridūrė, kad taip pat buvo pakeisti finansų ir viešojo saugumo ministrai.

Naujuoju ministru įvardytas Kim Byong-joonas (Kim Bjongčunas), buvęs velionio prezidento Roh Moo-hyuno (Ro Muhjunas) vyriausiasis patarėjas.

Premjero postas Pietų Korėjoje yra labiau simbolinis, o pagrindinė valdžia priklauso prezidentui.

Kilus įtarimų, kad Choi Soon-Sil galėjo tikrinti prezidentės kalbų juodraščius ir kad jai buvo suteikta prieiga prie įslaptintos informacijos, Park Geun-hye tapo didžiulio visuomenės pasipiktinimo ir pajuokos taikiniu. Likus vos metams iki kadencijos pabaigos, jos populiarumo reitingai smarkiai nukrito.

Siekdama numalšinti bent dalį kritikos, prezidentė pažadėjo sukurti neutralų ministrų kabinetą, kuriame dirbtų keletas ne jos valdančiosios konservatyvios partijos „Saenuri“ narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių