FIFA padėtį reikia taisyti nedelsiant, sako prezidentas S. Blatteris

  • Teksto dydis:

Tarptautinės futbolo federacijos prezidentas Seppas Blatteris (Zepas Blateris) penktadienį pareiškė savo organizacijos metinio suvažiavimo delegatams, kad jie privalo padėti „dabar pat gerinti padėtį FIFA“, įsiplieskus dideliam korupcijos skandalui.

„Prisidėkite prie mūsų pastangų grąžinti FIFA į teisingas vėžes, kai bus liautasi siūbuoti laivą ir bus ramiai plaukiama į uostą, – FIFA prezidentas sakė savo organizacijos 65-ojo suvažiavimo dalyviams Ciuriche. – Tai pasitikėjimo, įsipareigojimų ir valios juos išpildyti reikalas.“

„Padarykime tai – padarykime tai nedelsiant“, – ragino S.Blatteris.

Trečiadienį paryčiais septyni aukšto rango futbolo pareigūnai buvo suimti Šveicarijos policijos Ciuriche dėl JAV pradėto tyrimo, išprovokavusio naujausią FIFA supurčiusį didelį korupcijos skandalą.

„Kaltininkai yra asmenys, o ne visa organizacija“, – teigė 79 metų S.Blatteris, siekiantis būti perrinktas penktai kadencijai FIFA prezidento poste per vėliau penktadienį vyksiantį balsavimą.

S.Blatteris kėlė prielaidą, kad pareigūnų arešto Šveicarijoje laikas galbūt buvo pasirinktas siekiant daryti spaudimą suvažiavimui.

„Nevartosiu žodžio „sutapimas“, bet dėsiu mažytį klaustuką dėl pasirinkto laiko“, – pridūrė jis.

Kaltinimai korupcija persekiojo FIFA nuo tada, kai teisė organizuoti 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatus buvo suteikta Rusijai ir Katarui.

„Jeigu iš vokų būtų ištrauktos kitos šalys, mums nebūtų kilę šių problemų, bet negalime sugrįžti atgal laiku“, – apgailestavo FIFA vadovas.

D. Cameronas: jis turi trauktis 

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) penktadienį paragino FIFA prezidentą Seppą Blatterį (Zepą Blaterį) atsistatydinti, siekiant išrauti korupciją iš pasaulio futbolo.

„Taip, mano nuomone, jis turėtų pasitraukti“, – sakė jis po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel paklaustas apie S.Blatterio ateitį FIFA organizacijoje.

„Negalima reikšti kaltinimus tokiu šios organizacijos lygiu ir tuo pačiu metu leisti dabar jai vadovaujančiam asmeniui likti šiose pareigose. Tai neleistina“, – pridūrė D.Cameronas.

Nepraranda vilties būti perrinktas

Tarptautinės futbolo federacijos FIFA prezidentas Seppas Blatteris (Zepas Blateris) penktadienį toliau sieks būti perrinktas naujai kadencijai, tvirtindamas, kad tik jis gali atkurti didžiulio korupcijos skandalo aptemdytą šios organizacijos reputaciją.

Pagrindinės futbolo pasaulio organizacijos bosas, nepaisydamas kritikų, kurie nori, kad jo 17 metų trukęs vadovavimas baigtųsi, neprarado ryžto, nors kelių šalių vyriausybės ir įtakingi šio sporto veikėjai bei svarbūs finansiniai rėmėjai pareiškė pasipiktinimą dėl FIFA korupcijos skandalo.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) palaikė raginimus, kad S.Blatteris turi atsistatydinti, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) sakė, kad sporto organizacijos, skirstančios teises organizuoti didelio masto turnyrus, turi būti „nepriekaištingos“ reputacijos.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Šteinmejeris) sakė, kad tuo atveju, jeigu pasaulio futbolas neįstengs įveikti „nuodingos“ korupcijos“, turės įsikišti vyriausybinės institucijos.

Skandalo komercinės pasekmės paaštrėjo, kai Pietų Korėjos automobilių gamybos bendrovė „Hyundai Motor“, svarbi FIFA rėmėja, pareiškė esanti „nepaprastai susirūpinusi“ dėl šią savaitę įvykdytų aukšto rango futbolo pareigūnų areštų ir pradėtų baudžiamųjų tyrimų dėl federacijos veiklos.

Kredito kortelių milžinė „Visa“ taip pat pagrasino „iš naujo vertinti“ savo finansinės paramos sąlygas, jeigu FIFA neišsivalys savo munduro. Panašios pozicijos laikosi bendrovės „Coca-Cola“, „Adidas“, „McDonald's“ ir „Budweiser“, o Jungtinės Tautos pareiškė iš naujo svarstančios savo bendradarbiavimo susitarimus su FIFA.
Tačiau S.Blatteris yra atlaikęs ankstesnių skandalų ir atrodė pasiruošęs penktadienį vyksiančiam balsavimui, palaikomas savo sąjungininkų Azijoje ir Afrikoje, nors JAV ir Šveicarija pradėjo baudžiamuosius tyrimus dėl numanomos futbolo pareigūnų korupcijos.

S.Blatteris per ketvirtadienį įvykusį FIFA kasmetinio suvažiavimo atidarymą pareiškė „negalintis visą laiką visų stebėti“, kratydamasis bet kokios kaltės po dramatiškų areštų Šveicarijoje, įvykdytų pagal JAV prokurorų prašymą.

„Keli tolesni mėnesiai FIFA nebus lengvi. Esu tikras, kad bus daugiau blogų žinių, bet būtina pradėti atkurti pasitikėjimą mūsų organizacija“, – sakė 79 metų veikėjas.

„Galiausiai man privalo tekti atsakomybė už mūsų organizacijos reputaciją ir gerovę, taip pat pagaliau rasti galimybę judėti į priekį ir pataisyti padėtį“, – pridūrė S.Blatteris.

S.Blatteris sakė, kad pastarasis skandalas „neturi precedento“, ir pridūrė, jog kai kurių „asmenų veiksmai užtraukia gėdą ir pažeminimą futbolui ir reikalauja visų mūsų veiksmų bei pokyčių“.

J.Blatteris pasisakė praėjus kelioms valandoms po konfrontacijos su Europos futbolo vadovu Micheliu Platini (Mišeliu Platini), kuris pareiškė jaučiantis „pasišlykštėjimą“ susidariusia padėtimi ir paragino prezidentą atsistatydinti dėl sporto gerovės.

FIFA vadovas į tą pareiškimą atsakė tik viename vėlesniame privačiame pokalbyje.

„Jis man sakė: „Micheli, mes gerai pažįstame vienas kitą, bet dabar jau per vėlu. Negaliu pasitraukti šiandien, kai šią popietę prasideda suvažiavimas“, – jo žodžius citavo M.Platini.

Konspiracijos teorijos

Šveicarijos policija trečiadienį suėmė septynis aukšto rango futbolo pareigūnus ir atliko kratas FIFA būstinėje Ciuriche, atliekant tyrimą dėl konkursų, per kuriuos buvo varžomasi dėl teisės surengti 2018 ir 2022 metų Pasaulio čempionatus. Tuos konkursus galiausiai laimėjo Rusija ir Kataras.

Areštuotieji Ciuriche buvo tarp 14 asmenų, kurie JAV federalinio teismo dokumentuose yra kaltinami paėmę daugiau negu 150 mln. dolerių kyšių.

M.Platini sakė, kad „labai didelė dauguma“ iš 53 balso teisę turinčių Europos futbolo federacijų per rinkimus į FIFA prezidento postą palaikys vienintelį S.Blatterio varžovą – Jordanijos princą Ali bin al Husseinas (Alį Bin Huseiną).

„Negalime tęsti šios FIFA krizės“, – princas Ali sakė šią savaitę.

JAV, Kanados ir Australijos futbolo federacijos taip pat sakė balsuosiančios už jordanietį, bet daug balsų turinčios Afrikos ir Azijos futbolo asociacijos gali nulemti S.Blatterio perrinkimą.
Dabartinį FIFA vadovą palaikantys Azijos futbolo pareigūnai reiškė abejones dėl areštams pasirinkto laiko. Pasak jų, įtartina, kodėl jų kolegos buvo suimti likus dviem dienoms iki balsavimo, per kurį S.Blatteris sieks užsitikrinti naują kadenciją.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, aktyviai palaikęs savo šalies pastangas užsitikrinti teisę surengti 2018 metų pasaulio čempionatą, smerkė areštus Ciuriche, sakydamas, kad jie dalis Jungtinių Valstijų kampanijos išversti iš posto S.Blatterį.

Pats S.Blatteris nebuvo paminėtas JAV kaltinamajame akte, o Šveicarijos pareigūnai sakė kol kas neplanuojantys jo apklausti dėl sprendimo suteikti teisę organizuoti dvejus tolesnius Pasaulio futbolo čempionatus Rusijai ir Katarui.

Septyni suimti futbolo pareigūnai, tarp jų FIFA viceprezidentai Jeffrey Webbas (Džefris Vebas) ir Eugenio Figueredo (Euchenijus Figeredas), ketvirtadienį tebebuvo laikomi arešte. Šeši iš jų pareiškė, kad priešinsis savo ekstradicijai į Jungtines Valstijas, nurodė Šveicarijos institucijos.

Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacija (CONCACAF) paskelbė preliminariai nušalinusi J.Webbą nuo organizacijos prezidento pareigų.
Vienas Argentinos teisėjas taip pat nurodė suimti tris verslininkus, kurie yra minimi tarp 14 žmonių, kaltinamų Jungtinių Valstijų šiame tyrime.

Brazilija irgi pareiškė „itin aktyviai“ tirsianti Brazilijos futbolo konfederacijos viceprezidentui ir vienam aukšto rango televizijos pareigūnui iškeltus kaltinimus.

Suvažiavimą sutrikdė protestas

Palestinietės protestuotojos penktadienį trumpam sutrikdė Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) suvažiavimą, ruošiantis balsuoti, ar Izraelis turėtų būti pašalintas iš pasaulio futbolo organizacijos.

Dvi protestuotojos pertraukė FIFA prezidento Seppo Blatterio (Zepo Blaterio) įžanginę kalbą, mojuodamos raudonomis kortelėmis suvažiavimo delegatams ir skanduodamos „Izraelį lauk!“, kol buvo apsaugininkų išvesdintos iš salės.

Palestina, kuri yra FIFA narė nuo 1998 metų, nori, kad Izraelis būtų pašalintas iš šios organizacijos dėl suvaržymų palestiniečių futbolininkų judėjimui.

Palestiniečiai taip pat nusistatę prieš penkių klubų, įsikūrusių okupuotame Vakarų Krante esančiose žydų nausėdijose, dalyvavimą Izraelio futbolo čempionatuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių