Skandalas plečiasi: JAV saugumiečiai šnipinėjo arabų televiziją ir „Aeroflot“?

  • Teksto dydis:

JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA) šnipinėjo arabų transliuotoją "Al Jazeera" ir Rusijos oro linijų bendrovę "Aeroflot". Apie tai, remdamasis buvusio NSA darbuotojo Edwardo Snowdeno pateiktais dokumentais, pranešė Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel". Anot leidinio, Vašingtono susidomėjimą šiuo televizijos kanalu nesunku suprasti: jau daugiau nei dešimtmetį "Al Jazeera" skelbia tarptautinio teroristų tinklo "Al Qaeda" lyderių vaizdo ir garso pranešimus.

E.Snowdeno pateikti dokumentai rodo, kad JAV žvalgybininkams pavyko įsilaužti į Katare įsikūrusio transliuotojo vidinės komunikacijos sistemą.
2006 m. kovo 23 d. datuotame dokumente rašoma, kad NSA pavyko įsibrauti į ypač saugomą komunikacijos sistemą ir kad tai yra didžiulė sėkmė. Dokumente taip pat užsimenama, kad buvo įsibrauta ir į Rusijos oro linijų bendrovės "Aeroflot" bilietų rezervavimo sistemą.

Šis dokumentas buvo perduotas keliems NSA departamentas tolesnei analizei. Jame nenurodoma, kokio masto "Al Jazeeros" žurnalistų bei vadybininkų šnipinėjimas buvo vykdomas ir ar jis tebetęsiamas.

Kibernetinės atakos

JAV laikraštis "The Washington Times" cituoja kitus E.Snowdeno paviešintus dokumentus, kuriuose kalbama apie JAV žvalgybos vykdomas kibernetines atakas.

2011-aisiais jų buvo įvykdyta 231, o trys ketvirtadaliai operacijų buvo nukreipta prieš pagrindinius taikinius – Iraną, Rusiją, Kiniją ir Šiaurės Korėją. Šioms operacijoms pastaraisiais metais buvo skirta 652 mln. dolerių.

Susitiks tik stačiomis?

Šie atskleidimai papildė vis ilgėjantį viešinamų JAV žvalgybos operacijų sąrašą. Anksčiau buvo paskelbta, kad NSA šnipinėjo valstybių partnerių diplomatus, taip pat Jungtinių Tautų būstinę Niujorke.

Dėl šios priežasties kilo įtampa tarp Vašingtono ir Europos valstybių, apsunko derybos dėl laisvosios prekybos sutarties. Ypač pablogėjo santykiai tarp JAV ir Rusijos, kuri slaptus žvalgybos dokumentus nutekinusiam E.Snowdenui suteikė laikiną prieglobstį. Per šią savaitę Sankt Peterburge vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko šalių viršūnių susitikimą JAV ir Rusijos vadovai Barackas Obama bei Vladimiras Putinas nerengs dvišalio susitikimo.

"Dabar susitikimas neplanuojamas, bet per viršūnių susitikimą bus daug galimybių pasikalbėti, – sakė V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas. – Tačiau ar tai vyks stačiomis, ar sėdint krėsluose, aš nežinau."

Spaudimas laikraščiui

E.Snowdenas slaptus žvalgybos dokumentus perdavė Didžiosios Britanijos laikraščiui "The Guardian", kuris teigia patiriantis didelį vyriausybės spaudimą. Šio leidinio žurnalisto partneris buvo sulaikytas ir tardomas devynias valandas, pačiam laikraščiui grasinta teismais ir draudimu jį publikuoti.

"The Guardian" buvo priverstas sunaikinti Londone turimas E.Snowdeno dokumentų kopijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių