Skandalas Izraelyje: ar B. Netanyahu era baigiasi?

Daug izraeliečių mano, kad bet kokie kaltinimai Benjaminui Netanyahu kuriami norint jam pakenkti, kita dalis visuomenės bet kokiu atveju manytų, kad B. Netanyahu yra korumpuotas, nepatikimas politikas. Taip LRT RADIJUI sako laikraščio „Haaretz“ žurnalistas Anshelis Pfeferis. „Viešojoje erdvėje sklando kalbos, kad B. Netanyahu era baigiasi, tačiau tai tik emocijos. Dar laukia daugiau apklausų, turi pasirodyti daugiau informacijos, tik tuomet galėsime sulaukti generalinio prokuroro sprendimo“, – priduria A. Pfeferis.

– Jau kurį laiką Izraelyje vykdomi du atskiri tyrimai dėl premjero Benjamino Netanyahu veiksmų, kurie galbūt galėjo būti neleistini. B. Netanyahu buvo kelis kartus apklaustas dėl galimo kyšininkavimo ir galimo bandymo daryti įtaką vienam įtakingiausių Izraelio laikraščių. Taigi kas vyksta?

– Per paskutines savaites sulaukėme informacijos, kad policija tiria B. Netanyahu finansinius reikalus ir susitarimus. Paaiškėjo, kad tyrimas vykdomas jau keletą mėnesių, o pastarosiomis savaitėmis apie jį pradėta kalbėti atviriau. Premjeras sausį jau buvo apklaustas keletą kartų. Tuo pačiu metu pasirodė informacija, kad B. Netanyahu apklausiamas dėl dviejų skirtingų atvejų kaip įtariamasis.

Pirmame tyrime mėginama išsiaiškinti, ar įvairios dovanos, kurias priėmė premjeras, buvo tik dovanos, ar jas reikėtų laikyti kyšiu. Pats premjeras teigia, kad tai draugų dovanos. Paaiškėjo, kad B. Netanyahu priėmė brangių kubietiškų cigarų ir gėrimų, kitų brangių dovanų iš įtakingų ir labai turtingų žmonių. Reikia pabrėžti, kad kalbama apie dovanas, kurių vertė siekia ne šimtus, bet šimtus tūkstančių šekelių. Taigi šiuo atveju tiriama, ar premjeras pasielgė neleistinai ir mainais į dovanas galėjo pažadėti kokios nors paramos ar dar ko nors, kad galėtų atsilyginti.

– O kaip antrasis tyrimas, kuris sulaukė daug dėmesio ir Izraelyje, ir kitose šalyse?

– Antrasis tyrimas dėl premjero susitikimų su laikraščio „Yediot Aharonot“ leidėju sukėlė daug daugiau triukšmo ir prieštaringų vertinimų. Šis laikraštis yra įtakingiausias Izraelyje. B. Netanyahu ir leidėjas Arnonas Mozesas tikrai nebuvo draugai, galbūt net priešai. Tačiau paviešinta informacija atskleidžia, kad per vieną susitikimą ponas A. Mozesas prižadėjo pakeisti straipsnio apie B. Netanyahu toną, nes iki šiol „Yediot Aharonot“ apie premjerą rašydavo labai nepalankiai.

Premjeras mainais į tai prižadėjo kaip nors suvaržyti nemokamo laikraščio „Israel Hayom“ leidybą – šį leidžia labai turtingas amerikietis Sheldonas Adelsonas, kuris visada rėmė B. Netanyahu politiką. Tačiau šis laikraštis, nemokamai platinamas visoje šalyje, gerokai paveikė kitų laikraščių, ypač „Yediot Aharonot“, pirkimą. Taigi klausimas, ar premjeras tikrai prižadėjo suvaržyti „Israel Hayom“ leidybą mainais į jam palankesnius straipsnius didžiausiame Izraelio laikraštyje „Yediot Aharonot“. Tiriama, ar šie pokalbiai lėmė nelegalų susitarimą ar papirkimą. Kol kas laukiame, kaip šis tyrimas tęsis.

– Kaip ši informacija buvo nutekinta?

– Abu tyrimai gana tyliai vyko jau kurį laiką, apie mėnesį, kol policija apie tyrimą pranešė B. Netanyahu ir A. Mozesui. Turbūt apie jį pirmą kartą jie sužinojo pirmą sausio savaitę, kai buvo apklausiami. O paskui visa ši informacija galėjo nutekėti ir iš pačių apklausiamųjų, ir iš jų aplinkos, ir iš tyrimo komandos.

– Kaip minėjote, premjeras buvo apklaustas keletą kartų. Ar tai unikalus atvejis, kai dėl premjero vykdomas tyrimas?

– Tai nėra visai unikalus atvejis, turėjome ir anksčiau dėl premjerų vykdytų tyrimų. Buvęs premjeras Ehudas Olmertas nuteistas dėl kyšininkavimo ir šiuo metu kali. Daug premjerų, ar tai būtų Ehudas Barakas, Arielis Sharonas ir net Jitzhakas Rabinas, jie visi tam tikru laiku sulaukė kaltinimų dėl korupcijos. Tai išskirtinis Izraelio demokratijos bruožas, kai net premjerai gali būti apklausiami, o jų veiksmus gali tirti policija. Taigi šis atvejis nėra įprastas, bet ir ne unikalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių