Skandalas dėl insekticido: naikinami milijonai olandiškų kiaušinių

  • Teksto dydis:

Plečiantis naujajam maisto skandalui, prekybos centrai Nyderlanduose ir Vokietijoje išima iš savo lentynų milijonus kiaušinių, kurie, kaip manoma, buvo užteršti nuodingu insekticidu.

Vis didėjant nerimui, kad Nyderlandų paukštininkystės sektoriui gali grėsti milžiniški finansiniai nuostoliai, Vokietijos pareigūnai vėlų ketvirtadienio vakarą pareiškė manantys, kad į šalį pateko 3 mln. užterštų kiaušinių, kurie buvo parduoti.

Anksčiau šią savaitę 180 paukščių ūkių uždariusi Nyderlandų maisto saugos institucija (NVWA) pareiškė, kad atlikus tyrimus 138 ūkiai tebebus uždaryti, o viena kiaušinių partija kelia „ypač rimtą pavojų visuomenės sveikatai“.

Kiaušiniuose iš dar 59 ūkių buvo nustatyti tokie insekticido – fipronilo – kiekiai, kad institucija konkrečiai įspėjo, kad jų neturėtų valgyti vaikai.

„Ūkiai, kurių kiaušinių kodai nurodyti svetainėje, tebebus uždaryti“, – pareiškė NVWA, savo svetainėje paskelbusi 138 kodus, kuriais žymimi kiaušiniai ir pagal kuriuos nustatoma, iš kurio ūkio jie yra kilę.

Pasak Nyderlandų žiniasklaidos, maždaug 1 tūkst. šalies paukščių ūkių pernai pagamino apie 10 mlrd. kiaušinių, kurių nemaža dalis buvo eksportuota į kaimyninę Vokietiją.

Nerimas Vokietijoje

Vokietijos žemės ūkio ministerija pareiškė, kad pastarosiomis savaitėmis iš Nyderlandų į Vokietiją buvo pristatyta „,mažiausiai 3 mln. užterštų kiaušinių“ ir jų didžioji dalis buvo parduota.

„Poveikis Vokietijai yra didesnis“ negu iš pradžių manyta, pripažino Vokietijos žemės ūkio ministras Christianas Schmidtas (Kristianas Šmitas).

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Europos Komisija (EK) pareiškė, kad jai buvo pranešta apie šį atvejį. Komisijos atstovė spaudai Anna-Kaisa Itkonen (Ana Kaisa Itkonen) reporteriams pažymėjo, kad įvykiai „labai atidžiai“ stebimi.

„Galiu pasakyti tik tai, kad ūkiai buvo nustatyti, kiaušinių tiekimas blokuotas, užteršti kiaušiniai atsekti ir šalinami iš rinkos, o padėtis kontroliuojama“, – pareiškė ji.

Raudonosios erkės

Manoma, kad nuodinga medžiaga į paukščių ūkius pateko dėl vienos Nyderlandų įmonės pavadinimu „Chickfriend“, kurios buvo paprašyta padėti atsikratyti raudonųjų erkių.

Nyderlandų ir Belgijos žiniasklaidos pranešimai, kad medžiagą, kurios sudėtyje buvo šis insekticidas, „ Chickfriend“ pristatė viena Belgijos įmonė, nepasitvirtino.

Tuo tarpu Vokietijos pareigūnai taip pat tiria pranešimus apie tai, kad užterštas produktas buvo tiesiogiai pristatytas į Vokietijos paukščių ūkius Žemutinės Saksonijos regione, kurie po to pardavė savo kiaušinius kitose šalies dalyse.

Savo ruožtu didžiausias Nyderlandų prekybos tinklas „Albert Heijn“ pareiškė, jog iš savo lentynų išima 14 rūšių kiaušinius.

„Visi šių 14 rūšių kiaušiniai buvo nusiųsti į sandėlį ir sunaikinti“, – pareiškė įmonės atstovė spaudai Els van Dijk (Elsa van Deik).

O didžiausias Vokietijos mažų kainų parduotuvių tinklas „Aldi“ atsargumo sumetimais iš savo prekybos tinklo Vokietijoje išėmė visus vištų kiaušinius, pranešė „Deutsche Welle“.

Tuo tarpu Belgijos federalinė maisto grandinės saugumo agentūra (AFSCA), bendradarbiaudama su prokuratūra, pradėjo baudžiamąjį tyrimą.

Atlikus tyrimus, kai kuriuose kiaušiniuose buvo rasta fipronilo, tačiau ne tokiais kiekiais, kurie keltų grėsmę žmonių sveikatai. AFSCA teigimu, užteršti kiaušiniai į Belgijos prekybos centrus nepateko.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Ekspertų skaičiavimais, Nyderlandų paukščių augintojams gresia milijonų eurų nuostoliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių