Skandalas Bulgarijoje: ką nugirdo Kremliaus šnipai?

Bulgarijoje kilo skandalas: pasirodė, kad pirmąjį šių metų pusmetį, kai šalis pirmininkavo ES, Rusijos specialiosios tarnybos slapta klausėsi bloko lyderių. Visa tai vyko didžiausiame Sofijoje prašmatniame viešbutyje "Marinela".

Milijonai grynųjų

Skandalo centre prabangiausias ir didžiausias Sofijos viešbutis "Marinela" atsidūrė paskutinėmis vasaros dienomis, kai jame buvo atliktos kratos. Jų metu patalpose rasta 5 mln. eurų grynųjų, sudėtų į dėžes nuo batų bei lagaminus. Kratos atliktos ir kitame tam pačiam savininkui priklausiusiame viešbutyje – Plovdive esančioje "Maricoje".

Viešbučio savininko Vetko Arabadžijevo sūnus Volcho buvo suimtas operacijos metu, o jo paties, kratos metu vasarojusio Žydrojoje pakrantėje Prancūzijoje, ir jo sutuoktinės paieška buvo paskelbta per Interpolą. Visai neseniai advokatas pranešė, kad pora savo noru sugrįš į Bulgariją.

Operacija "Marineloje" sukėlė skandalą: prašmatnūs automobiliai, brangius rūbus dėvinčios moterys ir įtakingi verslo bei politikos atstovai prie jo aplinkos dera labiau nei uniformuoti kaukėti pareigūnai.

Ne ką kuklesnis už savo svečius ir pats V.Arabadžijevas, savo prabangioje automobilių kolekcijoje turintis "Rolls-Royce", "Maybach", porą lėktuvų. Prieš keletą metų į Sant Tropeze surengtą gimtadienio šventę jis sukvietė 400 svečių, tarp kurių šmėžavo ir garsiausios manekenės bei liaudies dainų atlikėjomis pristatytos elitinės prostitutės.

Atlikus kratas Bulgarijos generalinė prokuratūra oficialiai pareiškė, kad kratos susijusios su pinigų plovimo byla ir vengimu mokėti mokesčius. Tačiau žiniasklaida ir saugumo ekspertai tuo abejoja: priežastys gerokai rimtesnės nei vien neteisėtos finansinės operacijos.

"Blakės" ir rūsyje, ir ant stogo

Pirmajam įtarimai dėl pasiklausymo kilo bulgarų žurnalistui Grigorui Lilovui. "Viešbutyje buvo pasiklausoma ir rūsyje, ir ant stogo – ir tai darė ne kokia nors bulgarų specialioji tarnyba, – televizijos "bTV" eteryje sakė žurnalistas, suabejojęs ar yra bent teorinė galimybė, kad pasiklausymo operacijos galėjo būti daromos be viešbučio savininko žinios. – Kalbama apie labai sudėtingą, profesionalią aparatūrą, kurią sumontuoti nėra paprasta."

Tai patvirtino ir buvęs Bulgarijos ambasadorius Rusijoje Iljanas Vasiljevas. Jo žodžiais, Bulgarijos nacionalinio saugumo agentūrai bejėgė pasipriešinti Rusijos išorinės žvalgybos SVR ir Rusijos vyriausiajai žvalgybos valdybai GRU.

Teroristų pastogė

"The Insider" žurnalistų pakalbintas vienas buvęs Bulgarijos žvalgybos pareigūnas atkreipė dėmesį į Rusijos norą diskredituoti Bulgariją šiai pirmininkaujant ES. NATO žvalgyba bei specialiosios tarnybos ne kartą įspėjo Sofiją, kad šalis yra Kremliaus vykdomo hibridinio karo objektas.

Rusija turi visus resursus, kad įgyvendintų sabotažą, o ir visa Balkanuose esanti rezidentūra kontroliuojama iš Sofijos.

"Rusija turi visus resursus, kad įgyvendintų sabotažą, o ir visa Balkanuose esanti rezidentūra kontroliuojama iš Sofijos", – nuogąstavimų pagrįstumu neabejojo buvęs agentas.

Net jei viešbučio savininkai teoriškai galėjo nežinoti apie pastate įrengiamą sekimo įrangą, tai nebūtų įgyvendinta be "Marinelos" valdytojo žinios.

Buvusio agento teigimu, "Marinelos" pirmtaką prieš tris dešimtmečius itin mėgę SSRS, o vėliau – Rusijos žvalgybos agentai. Komunistų laikais čia apsistodavo tokie garsūs teroristai kaip Ali Agdža, vėliau pasikėsinęs į Romos popiežių Joną Paulių II, vienas garsiausių praeities teroristų, venesuelietis komunistas Ilichas Ramirezas Sanchezas, pravarde Šakalas, dirbęs Palestinos išsivadavimo frontui ir Palestinos išlaisvinimo organizacijai, "Raudonosioms brigadoms" ir Japonijos raudonajai armijai.

Netoli Rusijos ambasados esantį viešbutį, anksčiau priklausiusį viešbučių tinklui "Kempinski" ir vadintą "Zografskio Kempinski" pavadinimu, labai mėgo ir Rusijos oficialūs atstovai. Čia posėdžiaudavo dvišalės tarpvyriausybinės komisijos, vykdavo daugybė tarptautinių renginių.

Svečių kontingentas nepasikeitė ir tada, kai prieš kelerius metus viešbutį įsigijo V.Arabadžijevas, o pats kompleksas netrukus buvo pervadintas pastarojo žmonos vardu – "Marinela".

Savas tarp šnipų

Pagrindo įtarti, kad "blakės" viešbutyje apgyvendintos ne be jo savininko žinios, kyla ir dėl pastarojo praeities: socializmo metais, V.Arabadžijevas dirbo Bulgarijos valstybės saugumo tarnyboje. Esama duomenų, kad jis susijęs su šalies komunistų partijos įpėdine Bulgarijos socialistine partija, intensyviai gaunančios Maskvos palaikymą.

"Į jo verslą tiesiasi ilga valstybės saugumo ranka", – sako Lilovas ir primena vadinamąjį raudonųjų lagaminėlių skandalą, kai baigiantis XX a. devintajam dešimtmečiui į užsienį buvo slapta gabenami socialistinės Bulgarijos turtas.

Tiesa, verslininkas siejamas ir su Bulgarijos premjeru Boiko Borisovu: bendrų sąlyčio taškų esama dviejų dešimtmečių senumo organizuoto nusikaltimo bylose, kai būsimasis oligarchas ir politikas bendradarbiavo su įvairių verslo šakų autoritetais.

Nepaisant įtarimų dėl V.Arabadžijevo verslo skaidrumo, jam priklausanti "Marinella" laimėjo vicepremjero Lilijano Pavlovo vadovaujamo Bulgarijos pirmininkavimo ES komiteto paskelbtą apgyvendinimo paslaugų konkursą.

Rusijos agentų centras

Bulgarijos žurnalistai atkreipė dėmesį į skandalą, prieš metus kilusį kaimyninėje Makedonijoje. Tąsyk paaiškėjo, kad Skopjėje buvo masiškai pasiklausoma – "blakėmis" buvo aprūpinta ir pagrindinių šalies politikų, valstybės institucijų vadovų, pirmųjų valstybės asmenų aplinka.

Makedonijos pareigūnai įtarė, kad tada padirbėjo Rusijos specialiosios tarnybos, kurių veiklą koordinuoja Rusijos ambasada Sofijoje.

Anot I.Vasiljevo, būtent iš Sofijos koordinuojami Balkanų šalyse dirbantys GRU ir SVR agentai. "Visą komunikacijos techniką, reikalingą perversmui Podgoricoje įvykdyti, buvo atgabenta Bulgarijoje dirbusių Rusijos agentų", – pastebėjo diplomatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių