Skalūnų dujų pėdsakais: Lenkijoje pateikti kaltinimai dėl kyšininkavimo

  • Teksto dydis:

Lenkijos prokurorai pirmadienį byloje dėl licencijų žvalgyti ir eksploatuoti šalies skalūnų dujų telkinius išdavimo pateikė kaltinimus dėl korupcijos septyniems asmenims, tarp kurių esama valdininkų ir dujų bendrovės darbuotojų.

„Tiems septyniems žmonėms – trims Aplinkos ministerijos pareigūnams, Lenkijos geologijos instituto darbuotojui ir trims dujų bendrovės atstovams – pateikti iš viso 11 kaltinimų dėl aktyvios ir pasyvios korupcijos“, – Varšuvos prokuratūros atstovas Mariuszas Pieczekas (Marjušas Pečekas) sakė naujienų agentūrai AFP.

M.Pieczekas neįvardijo su šia byla susijusių bendrovių.

Įtariama, kad minėti trys Aplinkos ministerijos darbuotojai ėmė dujų bendrovių kyšius, kad specialiai joms pritaikytų viešųjų konkursų sąlygas, siekiant gauti licencijas skalūnų dujų telkinių žvalgybai ir gavybai, nurodė naujienų televizija TVN24.

Televizija nurodė, kad visi septyni kaltinamieji yra Lenkijos piliečiai, įskaitant Aplinkos ministerijos licencijų departamento buvusį direktorių ir Vengrijos gamtinių dujų bendrovės „Emfesz“ dukterinės įmonės Lenkijoje „DPV Service“ direktorių.

Pasak prokurorų, mokėtų kyšių sumos buvo 13–55 tūkst. zlotų (10,6–44,9 tūkst. litų). Jeigu kaltinamųjų kaltė būtų įrodyta, jiems gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

Lenkija kasmet sunaudoja apie 14 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, kurių 60 proc. importuojama iš Rusijos.

38 mln. gyventojų turinti šalis planuoja iki 2020 metų investuoti į skalūnų dujų sektorių 12,5 mlrd. eurų (43,16 mlrd. litų).

Prognozuojama, kad Lenkijos pasiekiamos skalūnų dujų atsargos gali siekti 1,92 trln. kubinių metrų, nurodo Lenkijos geologijos institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių