Siūloma uždrausti gyvūnų klonavimą maistui

1996 m. pasaulį išvydo genų inžinerijos produktas – avytė Dolly. Iki šiol yra pavykę klonuoti karves, kiaules, ožkas, arklius, peles, kates ir šunis. Ar gyvūnų „kopijų gamyba“ komerciniais tikslais nesikerta su etikos ir sveikatos normomis?

Europos Parlamento (EP) žemės ūkio komitetas birželio mėnesį pasiūlė ES uždrausti gyvūnų klonavimą maistui. Kitą savaitę vyksiančioje pirmojoje rudens sesijoje europarlamentarai turės progą Europos Komisijai užduoti ne vieną svarbų klausimą šia temač rašoma EP internetiniame puslapyje europarl.europa.eu.

Europoje klonavimas komerciniais tikslais nėra vykdomas, todėl klonuotos mėsos nerasime ES parduotuvių lentynose. Vis dėlto, pasak Europos Komisijos, maisto produktai iš klonuotų gyvūnų mėsos pasaulinėje maisto grandinėje gali išplisti dar iki 2010 m.
 
Gyvūnų klonavimas maistui: daug neatsakytų klausimų
 
Visuomenės susidomėjimas klonavimu ir jo pasekmėmis gerokai išaugo atsiradus pirmajam klonuotam gyvūnui – avytei Dolly. Mokslo laimėjimai neišvengiamai iškėlė daugelį naujų dilemų.
 
Rugsėjo 2 d. vyksiančiame plenariniame posėdyje EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto vardu jo pirmininkas Neil Parish iš Europos Komisijos atstovų pareikalaus atsakymų į europarlamentarams rūpimus klausimus.
 
Komisijai bus priminta, kad klonavimas gali neigiamai paveikti gyvūnų gerovę, sumažinti genetinę gyvulių populiacijų įvairovę ir padidinti ligų galimybę. Europarlamentarai pareikalaus informacijos apie klonuotų gyvūnų gerovę ir sveikatą bei gyvūnų ir jų palikuonių klonavimo maistui etiškumą.
 
„Ką Komisija yra nuveikusi, kad sustabdytų maisto produktų iš klonuotų gyvūnų importą ir kad šie produktai nepatektų į maisto grandinę? Ar ji ketina pateikti konkrečių pasiūlymų, kuriais būtų siekiama uždrausti gyvūnų klonavimą maistui?“, – klaus europarlamentarai.
 
Klonų mėsą valgyti sveika?
 
Teoriškai klonavimas leidžia neribotai „kopijuoti“ tą patį gyvūną išlaikant identiškas savybes, tarkime atsparumą ligoms. Deja, bent jau šiuo metu praktika ne visuomet atitinka teoriją.
 
Britų konservatoriams priklausantis Žemės komiteto pirmininkas Neil Parish primena apie klonuotų gyvūnų kančias: „Šie gyvūnai dažniau serga ir trumpiau gyvena. Kyla rimtų klausimų dėl klonavimo įtakos genofondui ir galimų ligų protrūkių.“
 
Žaliųjų frakcijos atstovės iš Jungtinės Karalystės Caroline Lucas nuomone, „gyvūnų klonavimo maistui idėja labai neramina, o klonavimą būtina sustabdyti jam dar neįsibėgėjus.“
 
Katerinos Batzeli (Socialistų frakcija, Graikija) manymu, gyvūnų klonavimas maistui kelia daug etinių ir moralinių dilemų, turint omenyje technologijų teikiamas galimybes bei galimus bandymus klonuoti žmogų. „Klonuotų gyvūnų mėsos ar pieno vartojimas gali kelti pavojų žmonių sveikatai“, – mano europarlamentarė.
 
Liepos 24 d. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, jog neaptikta jokių įrodymų, kad maisto produktai iš klonuotų galvijų ar jų prieauglio maisto saugos požiūriu skiriasi nuo tradiciniu būdu išvestų galvijų produktų. Vis dėlto EFSA mokslo komiteto pirmininkas Vittorio Silano pabrėžė, jog iki šiol nėra surinkta pakankamai duomenų apie gyvūnų klonavimo pasekmes, todėl būtini papildomi tyrimai.
 
Metų pradžioje JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pareiškė, jog klonų mėsa ir pienas saugumo požiūriu nesiskiria nuo tradicinių produktų. Daugelis vartotojų teisių ir gyvūnų apsaugos grupių ragina nežaisti su ugnimi, kadangi iki šiol nėra pakankamai žinoma apie klonavimo pasekmes aplinkai ir klonuotų maisto produktų vartojimo poveikį žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių