Sirijos televizija po sukilėlių pranešimų apie ataką parodė nenukentėjusį B. al Assadą

  • Teksto dydis:

Sirijos sukilėliai ketvirtadienį paskelbė, kad taikėsi į prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) kortežą, kuris važiavo į vieną Damasko mečetę, bet valstybinė televizija parodė jį nenukentėjusį, o vyriausybė paneigė, kad jis buvo užpultas.

Sukilėlių brigada „Tahrir al Sham“ - Laisvos Sirijos armijos padalinys – paskelbė, kad paleido kelis artilerijos sviedinius į B.al Assado kortežą sostinės centre ir kad bent kai kurie jų kliudė taikinius.

Jei bus patvirtinta, ši ataka bus vienas iš tiesioginių smūgių B.al Assadui per dvejus konflikto metus, kai sukilėliai, daugiausia – sunitai, stengiasi nuversti alavitų prezidentą.

Anksčiau sukilėliai taikėsi į B.al Assado rezidencijas Damaske, o pernai per bombos sprogimą sostinėje žuvo keturi jo vidinio rato žmonės, bet nebuvo jokių pranešimų, kad būtų buvęs apšaudytas pats B.al Assadas.

„Tahrir al Sham“ išplatintame vaizdo įraše matyti dūmai, kylantys iš, kaip nurodoma, Malkio rajono, kur namus turi B.al Assadas ir jo artimi padėjėjai. Kiti aktyvistai taip pat pranešė apie raketų ugnį tame rajone.

Sirijos vyriausybė šiuos pranešimus paneigė.

"Šie pranešimai visiškai klaidingi. Prezidentas pats vairavo savo automobilį, jis dalyvavo pamaldose ir sveikino žmones ... Viskas yra normalu", - valstybinei televizijai sakė informacijos ministras Omranas al Zohbi (Omranas Zohbis).

„Tahrir al Sham“ lyderis Firasas al Bitaras (Firasas Bitaras) sakė, kad jo kovotojai išžvalgė B.al Assado kortežo maršrutą ir anksti ketvirtadienį prezidento kortežo link paleido 120 mm artilerijos sviedinius.

"Ši ataka sukrėtė režimą, net jeigu į Assadą nebuvo pataikyta, - sakė jis iš neskelbiamos vietos sostinėje. – Buvo du kortežai, vienas su Assadu ir masalas. Mes taikėmės į tikrąjį".

F.al Bitaro brigada veikia daugiausia Gutos rajone rytiniame sostinės pakraštyje. Kitas „Tahrir al Sham“ pareigūnas sakė, kad B.al Assado pajėgos po numanomos atakos į tą rajoną leido raketas ir artilerijos sviedinius „kaip lietų“.

Po šių pareiškimų Sirijos valstybinė televizija parodė reportažą, kaip B.al Assadas meldžiasi drauge su ministrais ir kitais aukščiausio rango pareigūnais. Buvo nurodyta, kad reportažas nufilmuotas ketvirtadienį per Ramadano mėnesį užbaigiančios Id al Fitro šventės maldas Anaso bin Maleko mečetėje Malkyje.

B.al Assadas atrodė nenukentėję ir eidamas į mečetę šypsojosi tikintiesiems.

Islamas Alloushas (Islamas Alušas) iš „Liwa al Islam“, kitos sukilėlių brigados, anksčiau ketvirtadienį sakė,kad sukilėliai leido raketas, kurios kliudė B.al Assado kortežą.

"Į Assadą nebuvo pataikyta, bet mūsų turima informacija, patvirtinta režimo šaltinių, yra ta, kad buvo aukų iš jo palydos", - sakė I.Allooushas.

Kiti aktyvistai taip pat pranešė, kad į Malkio rajoną buvo paleistos raketos ir kad tą rajoną saugumo pajėgos uždarė.

Sirijos prezidentas nuo konflikto pradžios 2011 metais retai rodosi viešumoje. Rugpjūčio 1 dieną jis buvo nuvykęs į buvusį sukilėlių bastioną Darajoje netoli Damasko ir sakė, jog yra įsitikinęs „pergale“ prieš sukilėlius. Už sostinės ribų prezidentas išvyksta retai.

Sekmadienį B.al Assadas sakė, kad vienintelis būdas sukilimui prieš jį užgesinti yra "smogti geležiniu kumščiu“.

Daugiau kaip 100 tūkst. žmonių žuvo Sirijoje nuo kruvino pilietinio karo pradžios 2011-ųjų kovą. Sukilimą išprovokavo vyriausybės priemonės slopinant demonstracijas, kurių dalyviai reikalavo demokratinių reformų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių