Šimtai kovotojų, plūstančių į Siriją, kelia pavojų ES

Šimtų jaunų europiečių išvykimas kautis Sirijoje kelia „rimtą grėsmę“ Europos saugumui, ketvirtadienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) kovos su terorizmu vadovas Gilles'is de Kerchove'as (Žilis de Keršovas).

„Šimtai“ ES šalių piliečių vyksta į Siriją, kuri pritraukia „tūkstančius (užsieniečių kovotijų), jeigu priskaičiuosime tuos, kurie išvyksta iš Balkanų ir Šiaurės Afrikos“, aiškino jis.

Kalbėdamas Europos Parlamento vidaus reikalų komiteto posėdyje, šis ES žvalgybos ekspertas sakė, kad „mums kylančios grėsmės branduolys išlieka susijęs su “al Qaeda„, nors šis tarptautinis teroristų tinklas “labai degradavo" pastaraisiais metais.

Gausėjant su „al Qaeda“ susijusių grupuočių, sutelkusių dėmesį į regionines problemas - pavyzdžiui, Sirijos „al Qaedas“ arba Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) - „nerimą kelianti tendencija yra Sirijos patrauklumas“ jaunuoliams iš 27 šalių Bendrijos", pažymėjo G.de Kerchove'as.

Ataskaitoje, kurią anksčiau šį mėnesį paskelbė Londone įsikūręs Karaliaus koledžas, sakoma, kad iki 600 žmonių iš 14 šalių, įskaitant Austriją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Ispaniją ir Švediją, dalyvavo Sirijos konflikte nuo jo pradžios 2011 metų kovą.

Daugiausiai tokių kovotojų atvyko iš Britanijos, tačiau atsižvelgiant į tai, kokią dalį šalies gyventojų sudaro tokie savanoriai, pirmauja Belgija, Airija ir Nyderlandai. Iš šių trijų šalių į Siriją išvyko apie 200 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių