Sidnėjuje vyko tradicinis homoseksualų Užgavėnių paradas

  • Teksto dydis:

Sidnėjaus gatves šeštadienį užplūdo didžiulio kasmetinio gėjų ir lesbiečių Užgavėnių parado dalyviai tviskančiais veidais ir suknelėmis.

Organizatorių skaičiavimais, spalvingo renginio stebėti susirinko apie ketvirtį milijono žmonių. Per įspūdingą šou Oksfordo gatvėje, kuri yra Sidnėjaus gėjų ir lesbiečių naktinio gyvenimo centras, važiavo apie 180 platformų.

Ant vienos iš puošnių platformų buvo ir didžiulis moteriškas auksu tviskantis batelis, įkvėptas Amerikos popmeno legendos Andy Warholo (Endžio Vorholo).

„Nuo visiškos šventės ir kūrybingos saviraiškos iki platformų su pašėlusiu ir sąmojingu raginimu veikti – 2017-ųjų Sidnėjaus gėjų ir lesbiečių Užgavėnių paradas išsiverš pasididžiavimo ir aistros pliūpsniu“, – sakė renginio vadovė Terese Casu (Teres Kasu).

Užgavėnių paradas kilo iš 1978 metais surengtų protestų eitynių, o dabar jis yra vienas didžiausių tokio pobūdžio renginių visame pasaulyje.

Lygybės kūrimas jau seniai yra esminė šio parado pristatoma žinutė, o T.Casu sakė, kad parade pažymima, „kaip toli Australija nuėjo priimdama ir suprasdama savo LGBT+ – lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų – bendruomenes, ir kokių teigiamų žingsnių dar reikia žengti“.

Šiemet australiškojo futbolo lyga atliko istorinį žingsnį, surengusi nacionalinį moterų čempionatą, kuriame dalyvavo pirmosios savo homoseksualumo neslepiančios profesionalios žaidėjos.

Daugelio Australijoje laikoma integracijos tradiciškai vyriškame sporte pradininke Sidnėjaus moterų australiškojo futbolo lyga parade pasirodė su savo platforma ir skleidė žinutę, kad „sporte nėra vietos diskriminacijai“.

„Didžiuojamės – šįvakar čia žygiuoja šimtai mūsų, ir mums visai nesvarbu, ar žmonės yra homoseksualūs, ar ne“, – sakė 35 metų Jemma Still (Džema Stil), viena iš moterų futbolo lygos platformos organizatorių.

„Mes nebeturėtume apie tai kalbėti, tačiau, deja, tebekalbame“, – sakė ji apie diskriminaciją sporte.

Nors Australijoje gyvena didelė homoseksualų bendruomenė, tos pačios lyties žmonių santuokos ten dar nėra įteisintos – australai mano, kad jų šalis šiuo atžvilgiu atsilieka nuo kitų.

Praėjusiais metais Senatas, parlamento aukštieji rūmai, atmetė vyriausybės pasiūlymą surengti referendumą šiuo klausimu, nes oponentai teigė, kad tai būtų pernelyg brangu, be to, dėl jo kiltų aršūs neapykantą kurstantys debatai.

Užuot rengus referendumą, jie siūlo laisvai balsuoti dėl to parlamente, o tokiam žingsniui pritaria daug homoseksualų teisių gynėjų.

Tuo tarpu šeštadienio vakarą stebėjusiųjų Užgavėnių paradą nuomonė šiuo klausimu yra aiški.

„Mes (Australija) įveikėme tam tikrą kelią, bet dar ne visą. Turime nueiti visą kelią. Visi kiti pasaulyje tai daro, išskyrus mus“, – sakė pirmą kartą šiame parade dalyvaujanti 51 metų Sally Canarios (Sali Kanarios).

Vienos parado platformos dalyviai buvo persirengę praėjusiais metais mirusio homoseksualaus atlikėjo George'o Michaelo (Džordžo Maiklo) kostiumais, o Naujojo Pietų Velso mokytojų federacija taip pat dalyvavo šiame renginyje, taip išreikšdama palaikymą integracijai.

Parade taip pat dalyvavo uniformas vilkintys gynybos pajėgų nariai, policijos pareigūnai bei ugniagesiai. Žiūrovams itin patiko banglentininkų gelbėtojai, kurie žygiavo mūvėdami maudymosi trumpikes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių