Šiaurės Korėja teigia, kad D. Trumpas paskelbė jai karą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras pirmadienį apkaltino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) paskelbus karą jo šaliai ir įspėjo, kad Pchenjanas ginsis numušdamas JAV bombonešius.

Baltieji rūmai šį pareiškimą pavadino absurdišku.

Naujausi grasinimai pakurstė savaitę trunkantį žodžių karą, kuris prasidėjo Amerikos lyderiui per savo pirmąją kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje praėjusią savaitę pagrasinus „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši užpuls Ameriką arba jos sąjungininkes.

Krizė dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ir balistinių raketų programų dominavo šių metų Jungtinių Tautų pasaulio vadovų susitikime, baiminantis, kad aštri retorika gali netyčia peraugti į karą.

Šiuos nuogąstavimus šeštadienį dar labiau pakurstė JAV bombonešių praskridimas palei Šiaurės Korėjos rytų pakrantę.

Kalbėdamasis su žurnalistais priešais savo viešbutį Niujorke Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho (Li Jong Ho) atsakė D.Trumpui, kuris savaitgalį per „Twitter“ perspėjo, kad Šiaurės Korėja „ilgai negyvuos“, jei nenutrauks savo grasinimų.

Ri Yong Ho sakė, jog tarptautinė bendruomenė puoselėjo viltį, kad „žodžių karas tarp KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV nevirs realiais veiksmais“.

„Tačiau praėjusį savaitgalį Trumpas pareiškė, kad mūsų vadovybė ilgai negyvuos, – sakė Ri Yong Ho. – Jis taip paskelbė karą mūsų šaliai.“

„Visos šalys narės ir visas pasaulis turėtų įsiminti, kad JAV pirmosios paskelbė karą Šiaurės Korėjai. Kadangi JAV paskelbė karą mūsų šaliai, turime visas teises imtis atsakomųjų veiksmų. Be kita ko, turime teisę numušti JAV strateginius bombonešius, net jeigu jie skris mūsų oro erdvės pakraščiu, – sakė ministras. – Tuomet ir bus atsakyta į klausimą, kas gyvuos ilgiau.“

Ri Yong Ho pabrėžė, kad D.Trumpo pareiškimas yra „aiškus karo paskelbimas“, net jei tas pareiškimas išsakytas JAV prezidento. Pagal JAV konstituciją, tik Kongresas gali paskelbti karą.

Baltieji rūmai ginčijo Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministro pareikštą D.Trumpo žvanginimo ginklais interpretaciją.

„Mes nepaskelbėme karo Šiaurės Korėjai ir, atvirai kalbant, tokia prielaida yra absurdiška“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders).

„Senas nuokvaka“

JAV prezidentas per savo pirmąją kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje grasino „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši užpuls Ameriką arba jos sąjungininkes. Šiaurės Korėjos lyderį D.Trumpas pašaipiai pavadino „raketininku“ (rocket man), kuris leidžiasi į „savižudžio misiją“.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) neliko skolingas: pavadino D.Trumpą „senu nuokvaka“ ir perspėjo, kad JAV prezidentui teks „brangiai sumokėti“ už savo grasinimą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusios savaitės retoriką palygino su „peštynėmis vaikų darželyje“ ir paragino „karštas galvas“ atvėsti.

Paklaustas apie naujausias Šiaurės Korėjos ministro pastabas, JT atstovas Stephane'as Dujarricas (Stefanas Dužarikas) pripažino, kad įtampa pavojingai padidfėjo ir sakė: „Kai auga įtampa, aštrėja retorika, didėja ir apsiskaičiavimo rizika.“

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinės bombos bandymą ir išbandė kelias balistines raketas, tarp jų – tarpžemynines. Pchenjanas teigia, kad branduoliniai ginklai jam būtini apsisaugoti nuo JAV ir jos sąjungininkių priešiškumo.

Savo kalboje Generalinėje Asamblėjoje šeštadienį Ri Yong Ho asmeniškai užsipuolė D.Trumpą, kuris, anot jo yra „didybės manija sergantis beprotis“.

Kelios valandos iki ministro kalbos Jungtinėse Tautose JAV bombonešiai praskrido palei Šiaurės Korėjos rytų pakrantę. JAV karo lėktuvų skrydis surengtas šiauriau demilitarizuotos zonos; tokių skrydžių šį šimtmetį dar nėra buvę.

„Šia misija demonstruojamas JAV ryžtas ir aiški žinia, kad prezidentas turi daug karinių variantų bet kuriai grėsmei įveikti“, – paskelbė Pentagonas.

Pirmadienį Pentagono atstovas pabrėžė, kad bombonešiai skrido tarptautine oro erdve. „Tad mes turime teisę skraidyti, plaukioti ir veikti, ir mums teisiškai leidžiama visame pasaulyje“, – sakė jis.

D.Trumpo grasinimai sunaikinti Šiaurės Korėją „neišvengiamai reiškia, kad mūsų raketos pasieks žemyninę JAV dalį“, šeštadienį pareiškė Ri Yong Ho.

Karinga retorika girdisi didėjant tarptautiniam susirūpinimui Pchenjano ginklavimosi ambicijomis, įskaitant Ri Yong Ho praėjusios savaitės užuominą, kad jo šalis galvoja apie vandenilinės bombos susprogdinimą virš Ramiojo vandenyno.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) yra sakęs, kad toks žingsnis būtų „šokiruojamas neatsakingumo pademonstravimas“.

Įtampai dėl Šiaurės Korėjos pasiekus piką, Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) paskelbė, kad paleidžia parlamentą ir kad ateinantį mėnesį bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Šiaurės Korėjos krizė, regis, po virtinės skandalų padidino karingo būdo Sh.Abe populiarumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
numuš jankių vieną kitą lėktuvą ir bus numušta, jai iš tikro korėjiečiai turi atominius atominis ginklus, jie saugūs

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Patis save susinaikins ir viskas dalis arba visa pietų Korėja bus sugriauta ir žinoma Japonija bet del šitų šiukšlių apsimoka

Vikas

Vikas portretas
Ne, situs siauriecius tikrai reikia "raminti", nes ten jau nebera blaivaus mastymo... Kuo jie save isivaizduoja esant?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių