Šiaurės Korėjoje išmušė permainų valanda

Ilgus dešimtmečius merdėjanti Šiaurės Korėja laukia neišvengiamų permainų. „Brangiajam vadui“ Kim Jong Ilui atėjo laikas paskirti įpėdinį.

Įpėdinį šlovina dainomis

Vaisių derlius turėtų būti gausus. Obuoliai stambūs, vynuogių kekės sunkios. Ūkininkai šypsodamiesi pluša laukuose, darbininkai eidami į darbą mojuoja vėliavomis. Traktoriai tempia pilnas priekabas gamtos gerybių.

Šiaurės Korėjos televizijos reportažuose piešiamas gražus gyvenimas, kuris, atrodo, nekinta metų metus. Tačiau į šią izoliuotą šalį ateina permainos. Pasaulio pirmoji komunistinė dinastija rengiasi perduoti valdžią savo trečiajai kartai.

Svarbų įvykį gaubia paslapties šydas, kaip ir viską šioje šalyje. Bet liaudis jau paruošta valdžios perdavimui, ir niekas neabejoja, kad „Brangusis vadas“ Kim Jong Ilas rytoj per Darbininkų partijos suvažiavimą pareikš, kad perduoda savo įgaliojimus jaunesniajam sūnui.

Pchenjano studentė, prašiusi neminėti savo pavardės, sakė, kad jau plačiai pasklido daina, šlovinantį įpėdinį.

„Universitete mums sakė, kad Kim Jong Unas yra labai protingas, tarnavęs kariuomenėje, ir kad jis yra labai jaunas“, – Didžiosios Britanijos laikraščio „The Guardian“ žurnalistui sakė mergina.

Visi žino įpėdinio vardą, bet nenori apie jį diskutuoti, ypač su užsieniečiais.

Trūksta patirties

Darbininkų partijos suvažiavimas, pirmas nuo 1980 m., gali trukti nuo kelių dienių iki kelių savaičių. Šaltiniai Šiaurės Korėjos vyriausybėje prasitarė, kad šia proga gali būti surengtas rekordinis karinis paradas.

Kim Jong Uno kelias į valdžią skiriasi nuo 68 metų tėvo karjeros tuo, kad laikas nėra jo pusėje. Kim Jong Ilas jau buvo spėjęs įgauti daug patirties partijos ir kariuomenės reikaluose, kai 1994 m. mirė jo tėvas. Kim Jong Unui dabar yra 28-eri. Jis baigęs mokslus Šveicarijoje, bet neturi reikiamos patirties, būtinos partijos ir kariuomenės lojalumui užtikrinti.

„Man pačiam įdomu, ar jie tvirtai apsisprendė paskelbti Kim Jong Uną įpėdiniu, – sakė Stanfordo universiteto ekspertas Danielis Sneideris. – Man atrodo, kad jie bus atsargūs – paskirs jį į aukštą partijos postą, galbūt skirs garbingą titulą, bet neskubės skelbti, kad jis yra kitas eilėje. Jeigu jie visgi žengs toliau, tai bus aiškus ženklas, kad Kim Jong Ilas turi rimtų sveikatos problemų, ir todėl reikia skubiai ruošti pamainą bei skirti Kim Jong Suną į tokį postą, kuris užtikrintų valdžios perdavimą.“

Iliuzijų šalis

Kim Jong Ilas pradėjo galvoti apie pamainą 2008 m., kai patyrė širdies smūgį. Jo sveikatos būklė saugoma paslaptyje, liaudis tikinama, kad „Brangusis vadas“ yra geros formos ir labai energingas. Tačiau tai tėra viena iš daugelio iliuzijų, kuriomis gyvena Šiaurės Korėjos žmonės.

Šioje šalyje lyderio kultas labai stiprus. Šiuolaikinės Šiaurės Korėjo įkūrėjo Kim Il Sungo mauzoliejuje taisyklės yra tokios griežtis, kad lankytojų batai valomi specialiais šepečiais, o nuo drabužių nupučiamos dulkės. Visi, vyresni nei 13-os metų, segi ženkliukus su Kim Il Sungo atvaizdu, šeštadalis mokyklos programos skiriama šalies lyderių idėjoms.

Žmonės mokomi tikėti, kad jų šalis lenkia visą pasaulį, ir kad gyventi joje geriau, negu bet kur kitur.

„Mes pasauliui nepavydime nieko“, – dainuoja vaikai viename propagandiniame filme.

Badaujanti tauta

Bet iš tikrųjų Šiaurės Korėja yra atstumtoji pasaulio šalis, leidžianti milžiniškus pinigus kariuomenei, nors dauguma gyventojų kenčia nuo skurdo ir bado.

Šiltą ir saulėtą rudens dieną Pchenjano praeivių veidai atrodo pilki. Pačiame mieste dvelkia sovietmečiu. Netgi sunku atspėti vaikų amžių: jų veidai atrodo per seni tokiems mažiems kūnams.

Už sostinės ribų, kur turėtų klestėti pažangus žemės ūkis, žmonės dirba žemę plikomis rankomis. Traktorius Šiaurės Korėjoje galima pamatyti tik per televizorių.

Patyrė „svetingumą“

Palaikyti stabilumą nepritekliaus sąlygomis režimui padeda stipri kariuomenė ir stalinistinis šnipinėjimo tinklas, kuris seka tiek pačius korėjiečius, tiek svečius iš užsienio. Atvykus į šią šalį, mobilieji telefonai yra konfiskuojami visam vizito laikui. Norėdamas prisijungti prie interneto ir pasitikrinti elektroninį paštą, turi rašyti atitinkamą prašymą. Išeiti iš viešbučio be palydos – draudžiama.

Žmonių fotografuoti negalima, kareivių – juo labiau. Tuo įsitikino britų žurnalistas Davidas McNeillas, kartu su kolega airiu Pchenjane nutaikęs objektyvą į gatvės prekeivius. Žaibiškai prisistatė pareigūnai ir nuvežė smalsuolius į nuovadą aiškintis. Atidavę fotoaparatų atminties korteles ir parašę pasiaiškinimus, jie buvo pristatyti atgal į viešbutį.

Išvydęs pareigūnus ir išgirdęs, kad šis incidentas gali pakenkti Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Korėjos santykiams, užsieniečius lydėjęs gidas puolė į ašaras.

Vakare, atsipalaidavęs po alaus bokalo, gidas pasakė svečiams: „Aš tikiuosi, kad jūs geriau pažinsite mūsų šalį ir atvyksite dar kartą. Mes norime, kad žmonės mylėtų ir gerbtų mūsų šalį.“


Šiame straipsnyje: Šiaurės KorėjaKim Jong Ilas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių