Šiaurės Korėja surengė karinį paradą be tarpžemyninių balistinių raketų

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja sekmadienį surengė karinį paradą savo 70-ųjų įkūrimo metinių proga, bet jo metu nepademonstravo tarpžemyninių balistinių raketų, dėl kurių šaliai buvo įvestos tarptautinės sankcijos.

Pchenjano centre tūkstančiai karių, artilerija ir tankai judėjo pro lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną), bet didžiausios pademonstruotos raketos buvo trumpojo nuotolio taktinės raketos, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Vietoje tarpžemyninių balistinių raketų Kim Jong Unas pademonstravo savo draugystę su Kinija, pakėlęs į viršų prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) pasiuntinio ranką ir po to kartu su juo sveikinęs minią.

Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika (KLDR) – būtent toks yra Šiaurės Korėjos oficialus pavadinimas – buvo paskelbta 1948 metų rugsėjo 9 dieną, praėjus trejiems metams po to, kai Maskva ir Vašingtonas paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis padalijo pusiasalį.

Tokios standartinės datos yra neatsiejama Branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos politinio kalendoriaus dalis, ypač kai sukanka apvalios datos, ir šalies vyriausybė nuolat pasinaudoja tokiomis progomis, kad pasigirtų savo naujausia karine technika.

Tačiau surengusi pernelyg militaristinį šou Šiaurės Korėja būtų rizikavusi sutrikdyti pastarojo meto diplomatinę pažangą, pasiektą pusiasalyje po birželį Singapūre įvykusio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo ir po dviejų Šiaurės Korėjos lyderio susitikimų su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu), su kuriuo jis šį mėnesį ketina Pchenjane susitikti trečią kartą.

Po 21 ginklo salvės Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) aikšte pražygiavo pėstininkų, kurių kai kurie buvo užsidėję naktinio matymo akinius ar nešė granatsvaidžius, daliniai, o dabartinis šalies lyderis – valstybės įkūrėjo anūkas – žvelgė į juos nuo tribūnos.

Šalia Kim Jong Uno sėdėjo Li Zhanshu (Li Džanšu), vienas iš septynių Kinijos komunistų partijos politinio biuro nuolatinio komiteto – galingiausio šalies valdžios organo – narių, ir jiedu retkarčiais apsikeisdavo pastabomis.

Po pėstininkų pravažiavo šarvuočiai, reaktyvinės salvinės ugnies sistemos ir tankai, o virš jų praskrido biplanai.

Galiausiai atėjo eilė raketoms, kurios tradiciškai laikomos paradų kulminacija. Tačiau šįkart buvo pademonstruotos tik priešlaivinės sparnuotosios raketos „Kumsong-3“ ir mobiliosios raketų „žemė-oras“ sistemos „Pongae-5“.

Raketų „Hwasong-14“ ir „Hwasong-15“, kurios gali pasiekti Jungtinių Valstijų teritoriją ir kurios po pernai surengto pirmojo bandymo pakeitė strateginę pusiausvyrą, parado žiūrovai neišvydo.

„Šiaurės korėjiečiai, regis, iš tiesų pamėgino sušvelninti karinį šio renginio pobūdį“, – pareiškė su Šiaurės Korėja susijusių tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Korea Risk Group“ vadovas Chadas O‘Carrollas (Čadas O'Kerolas).

„Nebuvo pademonstruota tarpžemyninių balistinių raketų, vidutinio nuotolio balistinių raketų, kurios iš tiesų nelabai derėtų su bendra idėja, jog Šiaurės Korėja yra pasiryžusi siekti visiškos denuklearizacijos. Taigi manau, kad tai bus gerai įvertinta“, – pridūrė jis.

Netrukus po karinio parado per aikštę pražygiavo tūkstančiai piliečių, lydėjusių platformas su atributika įvairiomis ekonominėmis temomis ir šūkiais siekti Korėjos susivienijimo.

Balandžio mėnesį Kim Jong Unas paskelbė, kad Šiaurės Korėja užbaigė branduolinių ginklų kūrimo programą ir kad naujasis šalies strateginis prioritetas yra „socialistinė ekonominė statyba“.

Šviečiant saulei, eitynių dalyviai mojavo puokštėmis bei vėliavomis ir skandavo „ilgiausių metų“ šalies lyderiui.

Garbingas svečias

Diplomatiniai kvietimai į jubiliejų buvo išsiuntinėti po visą pasaulį, tačiau dalyvavo tik vienas valstybės vadovas – Mauritanijos prezidentas Mohamedas Ouldas Abdel Azizas (Mohamedas Uldas Abdel Azizas). Naujienų agentūros AFP reporteris po pagrindine tribūna esančiose vietose pastebėjo prancūzų aktorių Gerardą Depardieu (Žerarą Depardjė).

Po civilių eitynių Kim Jong Unas ir Li Zhanshu pasveikino minią, o Šiaurės Korėjos lyderis pakėlė svečio ranką į viršų.

Pekinas yra pagrindinis Šiaurės Korėjos diplomatinis gynėjas ir prekybos partneris. Dvišaliai santykiai, kurie dėl Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių bandymų daugelį metų buvo gerokai pašliję, šiemet sparčiai gerėjo ir Kim Jong Unas tris kartus apsilankė Kinijoje, kad susitiktų su prezidentu Xi Jinpingu.

Vašingtonas siekia „galutinės, visiškai patikrinamos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“, tačiau Pchenjanas yra viešai patvirtinęs tik savo įsipareigojimą siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos. Abiem šalims įvairiai interpretuojant šį teiginį, denuklearizacijos procesas pastarosiomis savaitėmis įstrigo.

Pasveikino ir D. Trumpas 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį pasveikino Šiaurės Korėjos lyderį.

„Tai svarbus ir labai pozityvus Šiaurės Korėjos pareiškimas. Ačiū pirmininkui Kimui. Abu mes įrodysime, kad visi buvo neteisūs“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Nėra nieko geriau už gerą dialogą tarp dviejų žmonių, kurie vienas kitam patinka. Tai kur kas geriau už tai, kas buvo anksčiau, kai pradėjau eiti pareigas“, – pridūrė jis.

D. Trumpas penktadienį teigė besitikintis sulaukti laiško iš Kim Jong Uno. Pastaruoju metu jis demonstruoja optimistišką laikyseną Šiaurės Korėjos denuklearizacijos atžvilgiu.

JAV ir Šiaurės Korėjos lyderiai birželį susitiko Singapūre, taip numalšindami mėnesius besitęsusią įtampą dėl Pchenjano raketų ir branduolinės programų.

Kim Jong Unas yra pasižadėjęs siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Tačiau po lyderių susitikimo šalys nesutaria, kaip tiksliai turėtų vykti branduolinių ginklų atsisakymo procesas. Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) atšaukė planuotą kelionę į Šiaurės Korėją, motyvuodamas tai progreso denuklearizacijos procese trūkumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Kiek turėjo visas palaidojo Ramiajam vandenyne,o Putinas daugiau neduoda,bijo gali prisižaist ir ne į tą pusę pystelt.

...

... portretas
Didėjant įtampai visos raketos turi būt karinėje parengty.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių