Šiaurės Korėja smerkiama dėl raketos paleidimo

Šiaurės Korėja penktadienį paleido tolimojo nuotolio raketą, kuri netrukus po starto suiro, bet JAV ir Azijos valstybės vis tiek pasmerkė šį paleidimą, kurį vadina provokuojamu veiksmu, keliančiu grėsmę regiono saugumui.

Šiaurės Korėja tvirtino, kad raketa taikiais tiriamaisiais tikslais turėjo iškelti į orbitą palydovą, bet Vakarai tai vertina kaip užmaskuotą balistinės raketos bandymą, o tokie bandymai yra draudžiami pagal Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijas.

„Šiaurės Korėja tik dar labiau izoliuojasi užsiimdama provokuojamais veiksmais ir švaisto savo pinigus ginklams bei propagandiniams pasirodymams, kai Šiaurės Korėjos žmonės badauja“, - sakė JAV Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Šiaurės Korėjos oficialioji žiniasklaida pripažino, kad raketa neiškėlė palydovo į orbitą, ir trumpame pranešime pridūrė, kad „mokslininkai, technikai ir ekspertai dabar ieško šios nesėkmės priežasčių“.

Pietų Korėjos gynybos ministerija pranešė, kad Šiaurės Korėjos raketa, kuri pakilo 7 val. 39 min. vietos (1 val. 39 min. Lietuvos) laiku, „skrido maždaug vieną ar dvi minutes, o paskui sprogo ore“.

„Atidžiai stebime Šiaurės (Korėją) dėl tolesnių provokuojamų aktų, tokių kaip raketų bandymai ir branduolinis bandymas“, - nurodė ministerija, turėdama omenyje nuogąstavimus, kad po šios raketos paleidimo Šiaurės Korėja gali įvykdyti savo trečią branduolinį bandymą.

Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Osamu Fujimura (Osamus Fudžimura) taip pat pasmerkė Pchenjano raketos paleidimą.

„Net jeigu tai ir buvo nesėkmė, tai - rimta provokacija mūsų šaliai ir kitoms suinteresuotoms šalims; (tuo) pažeidžiamos JT Saugumo Tarybos rezoliucijos“, - sakė jis.

Šiaurės Amerikos aerokosmoso vadovybė (NORAD) - JAV ir Kanados organizacija, kurios užduotys yra oro ir kosmoso erdvės stebėjimas, abiejų šių šalių oro erdvės suverenumas ir gynyba, - pranešė, kad drauge su JAV kariškių Šiaurės vadovybe „susekė ir stebėjo Šiaurės Korėjos raketos “Taepodong-2„ paleidimą“.

Pradinės NORAD išvados rodo, kad pirmoji raketos pakopa nukrito į jūrą 165 km į vakarus nuo Pietų Korėjos sostinės Seulo.

„Likusios pakopos, kaip nustatyta, sugedo, o ant žemės jokios nuolaužos nenukrito, - sakoma organizacijos pranešime. - Jokiu metu raketa ar atsiradusios nuolaužos grėsmės nekėlė“.

Pasirengimas šios raketos startui pastarosiomis dienomis kėlė nerimą visame regione.

Tokijas parengė raketinės gynybos sistemas Šiaurės Korėjos raketai perimti ir sunaikinti, jeigu būtų atrodę, kad ji gali nukristi Japonijoje, be to, kitais maršrutais buvo nukreipti lėktuvai, kad jie tuo metu neskristų virš Ramiojo vandenyno, kur turėjo kristi raketos nuolaužos.

Pchenjanas tvirtina, kad šis paleidimas nebuvo draudžiamas raketos bandymas ir kad jis turi visas teises iškelti į orbitą palydovą. Paleidimas buvo suplanuotas taip, kad maždaug sutaptų su sekmadienį minimomis šimtosiomis šios komunistinės valstybės įkūrėjo Kim Il-Sungo (Kim Ir Seno) gimimo metinėmis.

30 m ilgio raketa „Unha-3“ („Galaktika-3“), kuri laikoma civiline „Taepodong-2“ versija, buvo naujai pastatytame kosminių skrydžių centre šalies šiaurės vakaruose, Geltonosios jūros pakrantėje.

Šiaurės Korėja pakvietė į Pchenjaną iki 200 užsienio žurnalistų stebėti raketos paleidimo ir savaitgalio iškilmių. Tai didžiausias kada nors į šią uždarą valstybę pakviestų užsienio žiniasklaidos atstovų skaičius.


Šiame straipsnyje: Šiaurės Korėjaraketa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių