Šiaurės Korėja paskelbė greitai paleisianti kosminį palydovą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja antradienį patvirtino planuojanti artimiausiomis dienomis paleisti kosminę raketą, o šį žingsnį JAV nedelsdamos pavadino dar vienu didžiuliu Jungtinių Tautų rezoliucijų pažeidimu po praėjusį mėnesį Pchenjano atlikto branduolinio bandymo.

Šiaurės Korėja oficialiai informavo tris JT agentūras, tarp jų Tarptautinę laivybos organizaciją (IMO), apie savo planus paleisti Žemės stebėjimo palydovą vasario 8–25 dienomis.

Jungtinės Valstijos, kurios vadovauja diplomatinėms pastangoms paskelbti dar griežtesnes ir veiksmingesnes sankcijas Pchenjanui dėl jo naujausio branduolinio bandymo, pasmerkė planą paleisti raketą.

Toks žingsnis yra „dar vienas didžiulis (Šiaurės Korėjos) įsipareigojimų pažeidimas“, sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Azijos ir Ramiojo vandenyno reikalams Danielis Russelas (Danielis Raselas).

„Tai dar didesnis akstinas JT Saugumo Tarybai ir tarptautinei bendruomenei imtis veiksmų, kad būtų įvestos ... papildomos griežtos sankcijos“, – pridūrė D.Russelas.

Pchenjanas tikina vykdantis kosminę programą vien mokslo tikslais, bet Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės tvirtina, kad tokie paleidimai yra dalis Šiaurės Korėjos pastangų pasigaminti tarpžemyninių balistinių raketų, kurios galėtų smogti JAV teritorijai.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų technologijas, o po vėliausio šios šalies raketos paleidimo 2012 metų gruodį jai buvo paskelbtos sankcijos.

Jeigu raketa bus paleista kaip planuota, tai bus dar vienas antausis tarptautinei bendruomenei, kuriai nesiseka sutelkti vieningo atsako po sausio 6 dieną Pchenjano įvykdyto branduolinio bandymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių