Šiaurės Korėjoje išlaisvintas amerikietis sugrįžo į Jungtines Valstijas

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos nelaisvėje penkis mėnesius išbuvęs amerikietis sugrįžo į Jungtines Valstijas, trečiadienį pranešė JAV televizija, parodydama vaizdo įrašą, kuriame jo lėktuvas nusileidžia Ohajo oro uoste.

56-erių Jeffrey Fowle'as (Džefris Faulas), apie kurio paleidimą Pchenjanas pranešė antradienį, atskrido į Wrighto-Pattersono (Raito- Patersono) oro pajėgų bazę, nurodoma pranešime.

Paleido B. Obamos prašymu

Šiaurės Korėja trečiadienį pranešė, kad sulaikytas JAV „nusikaltėlis“ Jeffrey Fowle'as buvo paleistas šalies lyderio Kin Jong-Uno (Kim Čen Uno) nurodymu po „daugkartinių“ JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) prašymų.

Šiaurės Korėjos oficialios naujienų agentūros KCNA trumpame pranešime sakoma, kad 56-erių J.Fowle'as buvo perduotas JAV pareigūnams pagal atitinkamas teisines procedūras.

„Kim Jong-Unas, Nacionalinės gynybos komisijos pirmasis pirmininkas, ... ėmėsi šios ypatingos priemonės ir paleido JAV nusikaltėlį Jeffrey Edwardą Fowle'ą, atsižvelgdamas į daugkartinius JAV prezidento Baracko Obamos prašymus“, – nurodoma pranešime.

J.Fowle'as, kuris yra vienas iš trijų Šiaurės Korėjoje sulaikytų amerikiečių, buvo išlaisvintas antradienį ir išskraidintas iš Pchenjano JAV vyriausybės lėktuvu.

Anksčiau JAV pareigūnai nurodė, kad Pchenjanas nurodė Vašingtonui laikotarpį, per kurį galima J.Fowle'ą išgabenti iš šalies, o Pentagonas nusprendė pasiųsti savo lėktuvą, kad parskraidintų jį namo, nors Vašingtonas nepalaiko diplomatinių santykių su komunistine Šiaurės Korėja.

Šiaurės Korėjai simpatizuojančio Japonijos laikraščio „Chosun Sinbo“ paskelbtame interviu J.Fowle'as sakė smarkiai „nerimaujantis“, kad jį ištiks toks pats likimas, kaip ir kitus du nuteistus kalėti amerikiečius – Kennethą Bae (Kenetą Bai) ir Matthew Millerį (Metjų Milerį).

J.Fowle'as į Šiaurės Korėją atvyko balandį ir buvo suimtas po to, kai veikiausiai paliko Bibliją vieno naktinio klubo tualete šiauriniame Chondžino uostamiestyje.

Vienas iš trijų

Šiaurės Korėja paleido vieną iš trijų savo sulaikytų amerikiečių ir netgi leido vienam Pentagono lėktuvui antradienį nutūpti savo teritorijoje bei jį išskraidinti.

JAV pareigūnai nurodė, kad Pchenjanas nurodė Vašingtonui laikotarpį, per kurį galima J.Fowle'ą išgabenti iš šalies, o Pentagonas nusprendė pasiųsti savo lėktuvą, kad parskraidintų jį namo, nors Vašingtonas nepalaiko diplomatinių santykių su komunistine Šiaurės Korėja.

"Aišku, mes sveikiname KLDR sprendimą jį paleisti", - pabrėžė J.Earnestas, o JAV Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf (Meri Harf) padėkojo Švedijos diplomatams už jų pastangas užtikrinti amerikiečio laisvę.

J.Fowle'as buvo patikrintas gydytojų ir "atrodė esantis sveikas", M.Harf sakė žurnalistams, pridūrusi, kad lėktuvas jį išskraidino iš Pchenjano į Guamą, o iš ten amerikietis iškeliaus į JAV žemyninę dalį.

Atstovė atsisakė tiksliai nurodyti, kad J.Fowle'as turėtų grįžti į savo namus Ohajo valstijoje.

Ji taip pat neatskleidė, kaip buvo užtikrintas J.Fowle'o paleidimas.

Anksčiau šį mėnesį J.Fowle'as dar kartą kreipėsi į JAV vyriausybę, ragindamas dėti pastangas, kad jis būtų paleistas.

Šiaurės Korėjai simpatizuojančio Japonijos laikraščio "Chosun Sinbo" paskelbtame interviu J.Fowle'as sakė smarkiai "nerimaujantis", kad jį ištiks toks pats likimas, kaip ir kitus du nuteistus kalėti amerikiečius - Kennethą Bae (Kenetą Bai) ir Matthew Millerį (Metjų Milerį).

Jo kreipimasis buvo paskelbtas praėjus tik dviem savaitėms po to, kai Šiaurės Korėjos Aukščiausiasis Teismas M.Milleriui skyrė šešerius metus sunkiųjų darbų už „priešiškus“ veiksmus prieš Pchenjaną.

Tas 24 metų vyras irgi buvo suimtas balandį po to, kai esą suplėšė savo vizą ir pasiprašė prieglobsčio.

Tuo tarpu 42 metų K.Bae buvo suimtas 2012 metų lapkričio mėnesį ir nuteistas 15-ai metų sunkiųjų darbų, dėl kaltinimų, kad bandė nuversti Šiaurės Korėjos režimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių