Šiaurės Korėja atmetė Pietų Korėjos pasiūlymą derėtis

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja atmetė Pietų Korėjos pasiūlymą sėsti prie derybų stalo, pateiktą per vieną iš retų priešiškų valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimą, pirmadienį pranešė Seulo naujienų agentūra „Yonhap“.

Apie tai buvo paskelbta Jungtinėms Tautoms įvedus naujas sankcijas branduolinį ginklą turinčiai izoliuotai komunistinei valstybei.

Ministrai trumpai pasikalbėjo regioninio forumo Maniloje kuluaruose. Šis susitikimas įvyko, kai Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) per pokalbį telefonu su Amerikos lyderiu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) paragino rasti taikų sprendinį, turintį sumažinti įtampą regione.

Netgi per tokį konfliktą, kuriame būtų panaudotos įprastos ginkluotės rūšys, Korėjos pusiasalyje per kelis mėnesius žūtų ar būtų sužeisti apie milijonas žmonių.

Moon Jae-inas JAV prezidentui sakė, jog Pietų Korėja „negali leisti, kad kiltų dar vienas karas“, panašus į 1950–1953 metais vykusį Korėjos karą, įtvirtinusį pusiasalio padalijimą, rašoma Mėlynųjų rūmų – Pietų Korėjos prezidentūros – išplatintame pranešime.

Sekmadienį prieš Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) regioninio forumo dalyvių vakarienę Pietų Korėjos diplomatijos vadovė Kang Kyung-wha (Kang Kjung-va) paspaudė ranką Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrui Ri Yong Ho (Li Jong Ho), nurodė „Yonhap“.

Kang Kyung-wha paragino Ri Yong-Ho priimti Seulo pasiūlymą pradėti derybas įtampai padalytame Korėjos pusiasalyje sumažinti ir aptarti galimybę organizuoti naują išskirtų šeimų susijungimo programos etapą.

Tačiau Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras į tai atsakė: „Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, kai Pietų Korėja bendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis, drauge darydamos spaudimą Šiaurės Korėjai, tokie pasiūlymai nėra nuoširdūs.“

Kang Kyung-wha pakartojo, kad Pietų Korėjos veiksmai yra nuoširdūs, ir dar kartą paragino Pchenjaną sėsti prie derybų stalo.

Tai buvo pirmasis abiejų Korėjų ministrų rango pareigūnų susitikimas nuo gegužės, kai Moon Jae-inas buvo prisaikdintas Pietų Korėjos prezidentu. Moon Jae-inas pasisako tiek už dialogą su Šiaurės Korėją, tiek už sankcijas Pchenjanui, galinčias paskatinti jį sėsti prie derybų stalo.

Susitikimo išvakarėse JT Saugumo Taryba patvirtino naujas griežtas sankcijas Šiaurės Korėjai už jos pirmąjį sėkmingą tarpžemyninės balistinės raketos bandymą, sukėlusį tarptautinį susirūpinimą.

Auganti branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos grėsmė buvo svarbiausia tema kasmet rengiamame forume, vykusiame kelios dienos po Pchenjano atlikto antro tarpžemyninės balistinės raketos bandymo.

„Auganti tiesioginė grėsmė“

Pastarieji raketų bandymai smarkiai padidino įtampą pusiasalyje, o Jungtinės Valstijos pareiškė neatmetančios galimybės imtis karinių veiksmų prieš Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimą.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris (Herbertas Reimondas Makmasteris) neseniai CNN duotame interviu kalbėjo apie „visas galimybes“ dėl Šiaurės Korėjos.

Tačiau Moon Jae-inas pirmadienį per pokalbį telefonu paragino D.Trumpą ieškoti „taikaus ir diplomatinio“ krizės sprendimo.

Abi sąjungininkės vėliau šį mėnesį pradės kasmetines bendras karines pratybas, kurias aršiai kritikuoja Pchenjanas, vadinantis šiuos mokymus būsimos invazijos repeticija.

Baltieji rūmai pranešė, kad šalių lyderiai per pokalbį telefonu sutarė, jog „Šiaurės Korėja kelia didžiulę ir toliau augančią tiesioginę grėsmę Jungtinėms Valstijoms, Pietų Korėjai bei Japonijai, taip pat daugumai pasaulio valstybių“.

Lyderiai sveikino šeštadienį JT Saugumo Tarybos vienbalsiai priimtą sprendimą įvesti naujas sankcijas Šiaurės Korėjai, kuriomis siekiama padidinti spaudimą Pchenjanui dėl jo ginklų programų.

Priimta rezoliucija uždraudžia žuvininkystės produktų ir naudingųjų iškasenų eksportą iš Šiaurės Korėjos, kuris yra vienas svarbiausių režimo pajamų šaltinių.

D.Trumpas sveikino šį Saugumo Tarybos žingsnį ir padėkojo Rusijai bei Kinijai, kad šios nepasinaudojo savo veto teise ir neblokavo rezoliucijos priėmimo.

„Ką tik pasikalbėjau telefonu su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu. Labai nudžiugino ir padarė įspūdį 15–0 pasibaigęs balsavimas Jungtinėse Tautose dėl sankcijų Šiaurės Korėjai“, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasmerkė naujas JT sankcijas

Šiaurės Korėja pirmadienį pasmerkė naujausias Jungtinių Tautų sankcijas, paskelbtas dėl Pchenjano ginklavimosi programų, ir pareiškė nesiderėsianti dėl savo branduolinio arsenalo, kol Jungtinės Valstijos kelia grėsmę šaliai.

Praeitą savaitgalį priimtos sankcijos yra „šiurkštus mūsų suverenumo pažeidimas“, sakoma Pchenjano pareiškime, išplatintame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA).

„Nedėsime ant derybų stalo savo ginamojo branduolinio arsenalo“, kol Šiaurės Korėja patiria Vašingtono keliamą grėsmę, pridūrė Pchenjanas ir pabrėžė, kad „niekada nežengsime nė žingsnio atgal, stiprindami savo branduolinę galią“.

Pchenjanas pagrasino, kad Jungtinėms Valstijoms, parengusioms naujausią sankcijų paketą, teks „tūkstantį kartų sumokėti už savo nusikaltimą“.

„Jeigu JAV ... galvoja išliksiančios saugios, nes jų teritoriją nuo mūsų skiria vandenynas, didesnės klaidos negalėtų būti“, – perspėjo Šiaurės Korėja.

Kitos šalys, „kolaboravusios su JAV“ rengiant naujausią sankcijų rezoliuciją, taip pat bus „laikomos atsakingomis“, sakoma pranešime.

Kinija rems sankcijas „šimtu procentų“

Kinija „šimtu procentų“ įsipareigoja vykdyti naująsias Jungtinių Tautų sankcijas Šiaurės Korėjai dėl pastarosios branduolinių ginklų programos, sakė aukščiausio rango Pekino diplomatas pirmadienį.

„Kinija neabejotinai taikys naują nutarimą šimtu procentų, visiškai ir griežtai“, – žurnalistams, su vertėjo pagalba, sakė užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang Ji), regioninio saugumo forumo metu, Filipinų sostinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių