Šiaurės Airijos teismas atmetė skundą dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Šiaurės Airijos aukštasis teismas Belfaste penktadienį atmetė skundą dėl „Brexit“, paskelbdamas pirmąją nutartį Jungtinėje Karalystėje, susijusią su šalies pasitraukimu iš Europos Sąjungos.

„Teismas atmeta prašymus visais klausimais“, – paskelbė teisėjas Paulas Maguire'as (Polas Magvairas).

Jungtinėje Karalystėje yra pateikta ir kitų teisinių prieštaravimų, todėl šį verdiktą atidžiai stebės politikai ir finansų rinkos.

Politikų grupė teigė, kad Šiaurės Airijai reikalinga veto teisė dėl išstojimo iš ES ir kad Šiaurės Airijos asamblėjai reikia sudaryti galimybę išsakyti savo poziciją, ar turi būti inicijuotos derybos su Briuseliu dėl "Brexit".

Taip pat buvo pateiktas papildomas skundas dėl „Brexit“ poveikio Šiaurės Airijos taikos procesui.

Į teismą dėl „Brexit“ kreipėsi grupė skirtingoms partijoms priklausančių politikų ir bendruomenės aktyvistų. Jie tvirtino, kad „Brexit“ negali būti primestas Šiaurės Airijai dėl 1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimo – tarptautinės sutarties, kurioje dalyvauja kaimyninė Airijos Respublika ir kuri suteikia Šiaurės Airijos gyventojams būsimų konstitucinių pakeitimų kontrolę.

Pasak jų, netekus finansavimo iš ES fondų, gali nukentėti Šiaurės Airijos taikos procesas, kurio pamatas yra Didžiojo penktadienio susitarimas.

Verdiktas buvo paskelbtas po tris dienas anksčiau šį mėnesį vykusio nagrinėjimo.

„Nors gali greit papūsti permainų vėjas, tikslios jo krypties dar negalima nustatyti, tad esama netikrumo - kaip rodo diskusija, koks būtų pasitraukimo iš ES poveikis Šiaurės Airijos sausumos sienai su Airija“, - sakė P.Maguire'as.

Per birželio 23-iosios referendumą dėl narystės ES 52 proc. britų balsavo už Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES. Šiaurės Airijoje 56 proc. rinkėjų balsavo už tolesnę narystę bloke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių