Sh. Peresas: vieniems taikos partneris, kitiems – nusikaltėlis

  • Teksto dydis:

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) gyrė trečiadienį mirusį buvusį Izraelio prezidentą Shimoną Peresą (Šimoną Peresą) kaip drąsų taikos partnerį ir nusiuntė jo šeimai užuojautą, pranešė oficialioji palestiniečių naujienų agentūra.

„Abbasas nusiuntė užuojautą buvusio prezidento Shimono Pereso šeimai, išreikšdamas savo liūdesį“, – pranešė WAFA.

„Peresas buvo partneris kuriant drąsią taiką su kankiniu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu) ir premjeru (Yitzhaku) Rabinu (Icchaku Rabinu), ir iki paskutinių savo gyvenimo akimirkų atkakliai negailėjo pastangų, kad pagal Oslo susitarimą būtų pasiekta ilgalaikė taika“, – sakoma pranešime.

Vadina nusikaltėliu

„Hamas“ trečiadienį džiūgavo dėl Izraelio buvusio prezidento Shimono Pereso (Šimono Pereso) mirties ir pavadino jį nusikaltėliu, o Palestinos Autonomija nepaskelbė jokio oficialaus komentaro, mirus šiam Nobelio taikos premijos laureatui.

Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ atstovas Sami Abu Zuhri (Samis Abu Zuhris) sakė: „Palestiniečių žmonės patenkinti šio nusikaltėlio mirtimi. Shimonas Peresas buvo vienas paskutinių okupacijos kūrėjų ... Jo mirtis žymi Izraelio okupacijos istorijos vienos eros pabaigą.“

Pagarba velioniui, kuris mirė 93 metų amžiaus, reiškiama visame pasaulyje, tačiau Palestinos Autonomija, įkurta pagal Oslo susitarimus, kurių vienas pagrindinių architektų buvo Sh.Peresas, iš esmės tyli.

Vakarų Krante įsikūrusioje Palestinos Autonomijoje dominuoja prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) partija „Fatah“.

Palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ apie jo mirtį pranešė trumpa žinute, kurioje nebuvo jokių pareigūnų komentarų.

Buvusi Palestinos Autonomijos atstovė Diana Buttu (Diana Butu) „Twitter“ parašė, kad „Peresas buvo neatgailaujantis karo nusikaltėlis“ ir kad „revizionistinė istorija neveiks“.

Nors Sh.Peresas užsienyje ir Izraelyje buvo giriamas kaip taikytojas, daugelis palestiniečių jį vertina visiškai kitaip ir primena jo dalyvavimą arabų ir Izraelio karuose, taip pat – palestiniečių teritorijos okupaciją.

Jis buvo premjeras, kai 1996 metais buvo nužudyta daugiau kaip 100 civilių, prisiglaudusių Izraelio apšaudytoje JT taikdarių bazėje netoli Libano Kanos kaimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių