Serbija ir Juodkalnija atidarė naujus skyrius derybose dėl narystės ES

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pirmadienį atidarė naujus skyrius derybose su Serbija ir Juodkalnija dėl šių šalių narystės Bendrijoje.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sako prognozuojantis, kad šios šalys pilnateisėmis Bendrijos narėms taps 2025 metais.

Derybos dėl narystės, paprastai trunkančios čia vienerius metus, padalytos į 35 vadinamuosius skyrius, apimančius tokias sritis kaip ekonomika, energetika, įstatymo viršenybė, žmogaus teisės. Tai procesas, kurio metu šalis kandidatė derasi dėl visos ES teisės (acquis communautaire) perėmimo ir įgyvendinimo sąlygų.

Derybose su Juodkalnija buvo atidaryti du nauji skyriai, apimantys laisvą darbo jėgos ir paslaugų judėjimą. Tai reiškia, kad derybose su šia Balkanų valstybe jau atidaryti iš viso 30 skyrių.

„Šiandien atidaryti du skyriai yra Europos Sąjungos pamatas“, – spaudos konferencijoje sakė Bendrijos plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas).

Juodkalnijos Europos reikalų ministras Aleksandaras Pejovičius sakė, kad pastarieji įvykiai skatina „Juodkalniją toliau sėkmingai įgyvendinti reformas“.

Juodkalnija derybas dėl narystės pradėjo 2012 metais, o šįmet prisijungė prie NATO, nors tam įnirtingai priešinosi Maskva, Aljanso ir ES plėtrą į jos tradicinę įtakos zoną laikanti grėsme.

ES taip pat atidarė du skyrius derybose su Serbija – dėl įmonių teisės ir išorės santykių. 2014 metų sausį prasidėjusiose derybose su šia valstybe jau atidaryti iš viso 12 skyrių.

„Šiandienį įvykęs dviejų skyrių atidarymas yra pelnytas Serbijos laimėjimas“, – sakė J. Hahnas per kitą spaudos konferenciją su Serbijos Europos integracijos ministre Jadranka Joksimovič.

„ES perspektyva Serbijai yra tvirta ir reali“, – pridūrė J. Hahnas.

Tačiau eurokomisaras įspėjo: „Tolesnės pažangos sąlyga yra dėmesio sutelkimas į įstatymo viršenybės užtikrinimą ir santykių su Kosovu normalizavimą“.

J. Joksimovič savo ruožtu sakė, kad naujų skyrių atidarymas yra signalas investuotojams, jog „Serbija yra stabili šalis“.

J.-C. Junckeris pareiškė, kad per jo kadenciją, kuri baigsis 2019-aisiais, ES naujų narių nepriims, tačiau vėlesnė plėtra į Balkanus bus reikalinga siekiant išlaikyti „stabilumą mūsų kaimynystėje“.

Šiame regione narystės ES taip pat siekia Makedonija ir Albanija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių